Schone en (be)leefbare rivieren

IVN zet zich in voor schone uiterwaarden en rivieren in Nederland. Dat doen we door samen met vrijwilligers de rivieroevers te onderzoeken, op te ruimen én door vrijwilligers en omwonenden kennis te laten maken met het mooie rivierengebied.

IJssel

 • Er worden opruimacties georganiseerd langs de oevers van de IJssel in de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort, Rheden, Zutphen, Deventer, Olst-Wijhe, Zwolle en Kampen. Dit doen we in samenwerking met lokale en regionale afvalophaaldiensten en Rijkswaterstaat (Zwerfafval Ophaal Regeling). Bekijk hier waar opruimacties worden georganiseerd. 

 • Langs 35 korte tracés wordt onderzoek uitgevoerd door vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid. Bekijk hier de resultaten van de voorjaarsmetingen van 2021.

 • Op verschillende plekken worden ook ontdekactiviteiten georganiseerd. Zo wordt er samengewerkt met het basisonderwijs (Escaperoom Plastic Soep) en het middelbaar onderwijs (Woordvoerders van de Rivier). Ook vinden er regelmatig Schone Rivieren Expedities plaats.
   

Overijsselse Vecht 

Activiteiten langs de Vecht zijn in het najaar 2020 gestart, ondersteund door de provincie Overijssel. Het gaat om de volgende activiteiten:

 • Er worden opruimacties georganiseerd langs de oevers van de Overijsselse Vecht in de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland. Dit doen we in samenwerking met lokale en regionale afvalophaaldiensten. Bekijk hier waar opruimacties worden georganiseerd. 
 • Langs 30 korte tracés wordt onderzoek uitgevoerd door vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid. Bekijk hier de resultaten van de voorjaarsmetingen van 2021.
   

Doe mee!

Wil je meehelpen aan een Schone IJssel of Vecht of aan Schone Rivieren in het algemeen? Je kunt helpen op verschillende manieren:

 1. Door als vereniging een stukje rivieroever de adopteren. Dit stuk rivieroever (ongeveer 1,5 km) ruim je in het voor- en/of najaar op. Interesse? Stuur een e-mail naar Peter Mol via p.mol@ivn.nl
 2. Door rivierafvalonderzoeker te worden. Na een training breng je in kaart wat er langs de rivier aan afval te vinden is. Geef hier je interesse door.

Heb je een ander goed idee voor het opruimen van plastic in onze rivieren? Neem contact op met de riviercoördinator Peter Mol via p.mol@ivn.nl

Schone Rivieren

Deze activiteiten langs de IJssel en Vecht zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. We pakken het probleem bij de bron aan door:

 • Opruimen: met verenigingen ruimen we langs de rivieroevers op zodat afval niet naar zee stroomt en om bewustwording van het probleem te verhogen.
 • Onderzoeken: met burgerwetenschappers brengen we de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval in kaart.
 • Oplossen: de resultaten uit het onderzoek gebruiken we om overheden, bedrijfsleven en consumenten aan te spreken en tot oplossingen te komen.
 • Ontdekken: door activiteiten als rivierexpedities laten we mensen de prachtige natuur langs de rivieren ontdekken.

De opruimacties langs de IJssel en Vecht worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.