Word Gastheer/gastvrouw van de IJsselvallei

Weet je dat veel Nederlanders de streek rond de IJssel hebben ontdekt? Jij kan hier de vruchten van plukken en je verhaal vertellen. Ben je geïnteresseerd in de natuur in en om de rivier de IJssel, de cultuurhistorie en flora & fauna van het unieke IJssellandschap? En wil je aan de slag met natuur-/cultuurbeleving vanaf de voordeur van jouw onderneming zodat jouw gasten een unieke ervaring hebben? Dan is de cursus Gastheer/gastvrouw van de IJsselvallei die start in oktober 2023 wat voor jou! 

Waar ga je mee naar huis?  

Deze cursus leert je hoe je jouw gasten een onvergetelijke ervaring mee geeft. Je gaat actief aan de slag met natuurbeleving vanaf de voordeur en tips om je eigen terrein te vergroenen. Je bent op de hoogte van trends en ontwikkelingen (lokaal en landelijk) & kan daarbij aansluiten. Je leert de unieke waarden van jouw eigen omgeving nog beter leren kennen waar je je gasten mee kan verleiden & je leert andere ondernemers in de toerismebranche kennen, waardoor je jouw netwerk uitbreidt en waardevolle contacten legt. Je wordt verrast door je eigen omgeving tijdens de cursusdagen waar we uiteraard ook de buitenwereld gaan verkennen. Na de cursus ben je Gastheer/-vrouw van de IJsselvallei met een bijbehorend gevelbordje.

Mis deze kans niet om je kennis & netwerk uit te breiden en jouw gebied te helpen bloeien als een toeristische bestemming. Schrijf je vandaag nog in voor de cursus Gastheer van het landschap!

Ben je recreatieondernemer uit Deventer, Olst-Wijhe, Voorst, Epe, Raalte, Hattem of Heerde? Dan is deze cursus voor jou!

Aanmelden

 

Andere ondernemers gingen je voor:

‘Wat fijn dat ik heb mee kunnen doen aan deze cursus! Het Vechtdal is zo enorm inspirerend. Ik heb er zoveel meer uit kunnen halen dan ik vooraf had kunnen bedenken. Een leerzaam natuurlijk cadeau voor mezelf en mijn onderneming!’

Gastvrouw Simone Koggel, Erve Vechtdal - Koe Safari

Tijdens de cursus werd ons regelmatig verteld: je ziet het pas als je het weet… En dat is echt zo! Ik heb zoveel prachtige dingen gezien- en geleerd tijdens deze cursus. Daarnaast heb ik ontzettend veel nuttige contacten opgedaan.

Deelnemer Gastheer van het Landschap Renkums Beekdal 2022

“De cursus heeft echt geholpen de highlights aan onze gasten te laten zien en die te communiceren. Ook leuk om te leren van andere ondernemers”

Gastheer Epe

”Ik heb veel over de omgeving geleerd en vond het leuk om kennis te maken met andere ondernemers. Na de cursus sta ik met veel meer zelfvertrouwen de gasten te woord.”

Gastvrouw van het Landschap in Epe (2022)

“Ik geef nu meer tips over de natuur aan de gasten en heb hele leuke feedback van onze gasten gekregen op die tips die ik hen nu kan geven.”

Gastvrouw Epe

Programma

Het programma bestaat uit 5 bijeenkomsten in totaal, waarvan 4 dagdelen theorie en excursie en 1 terugkomdag. Na het afronden van het programma mag je je als ondernemer profileren als Gastheer of -vrouw van het Landschap met een bijbehorend certificaat en gevelbordje. Eerder opgeleide Gastheren en –vrouwen hebben na de cursus samen bijvoorbeeld beleefweken en trektochten ontwikkeld.

Dag  Thema
Maandagmiddag 2 oktober
(13.00 -17.00 uur)
 Ontstaan van het landschap
Maandagmiddag 9 oktober
(13.00 -17.00 uur)
 Flora & fauna
Maandagmiddag 30 oktober
(13.00 -17.00 uur)
 Hanzesteden
Maandagmiddag 6 november
(13.00 -17.00 uur)
 Beleven & benutten
Terugkomdag 25 maart (10.00 – 17.00)  Excursiedag

 

Voor wie is de cursus?

De cursus is geschikt voor alle recreatieve ondernemers in de omgeving van de IJssel (Provincie Gelderland en Overijssel)

  • Horeca 
  • Verblijfsaccommodaties en dagrecreatie (bv botenverhuur, kinderboerderij, outdoorsport) 
  • Maatschappelijke ondernemers 
  • Aanbieders van activiteiten & evenementen   
  • Toeristische organisaties
  • Gidsen(netwerken)
  • Agro-ondernemers (B&B, boerderijwinkels) 

Deelname is mogelijk door maximaal twee personen per bedrijf/instelling, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.  

Kosten en aanmelden

Dankzij bijdragen vanuit Gastvrij Overijssel en Veluwe op 1 kost deelname aan het programma slechts eenmalig € 250,- per persoon. Dit is inclusief lesmateriaal, vijf cursusdagen, koffie/thee en lunch op de terugkomdag en een feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Voor deze cursus geldt vol=vol dus meld je snel aan. 

Meer informatie  

De cursus wordt uitgevoerd door IVN Overijssel in samenwerking met Gastvrij Overijssel, Veluwe op 1, IVN afdelingen en andere lokale organisaties. Ben je geïnteresseerd in de cursus en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lilian Dieben, projectleider IVN Natuureducatie, via l.dieben@ivn.nl of 06-57446750. 

Meer over Gastheer van het Landschap