Overijssel
Gezondheid
woensdag20okt2021

Op expeditie in de groene zorg

Swaenewoerd en De Berghorst openen de deuren voor IJsselheem, 23 september 2021

Het is een frisse, maar zonnige donderdagochtend als een groep van ruim 20 zorgprofessionals van IJsselheem zich verzamelt op de carpoolplaats in Zwolle. Doel: een excursie naar ouderenzorglocaties die zich de afgelopen jaren hebben bezig gehouden met het vergroenen van de directe omgeving.

De ene helft rijdt naar Raalte, om een bezoek te brengen aan Swaenewoerd, een locatie van ouderzorgorganisatie ZGR; de andere helft naar Staphorst, om een bezoek te brengen aan De Berhorst, een van de locaties van Zorgspectrum het Zand. Op beide locaties hebben de ouderenzorgorganisaties zich hard gemaakt voor meer groen- en natuurbeleving, zowel voor bewoners als medewerkers.

De tuin van Swaenewoerd in Raalte

Marja Vijn van ZGR vertelt haar groep over het groene beleid van de organisatie en het totstandkomen van de tuin van Swaenewoerd. De kruiden- en theetuin prikkelen het reukorgaan als je er langsloopt, en de fruitbomen lonken om hun vruchten te plukken. Niet alleen wordt er ingespeeld op de zintuigen zoals met een muziekbol die een nummer afspeelt als je eraan draait, ook is er ruimte voor ontmoeting en spel onder de prieel op het terras en bij de opgeknapte Jeu de Boulesbaan. Een vijftal vrijwilligers dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van de tuin en nauw betrokken geweest bij de aanleg, is er ook. Waarom ze het prachtig vinden? Omdat ze zien hoe niet alleen bewoners genieten in de tuin, maar ook bezoekers. Ze zijn trots op ‘hun tuin’. 

Collage Swaenewoerd

De beleeftuin bij de Berghorst in Staphorst 

Bij De Berghorst vindt een vergelijkbaar schouwspel plaats. Moniek Beltman van Zorgspectrum Het Zand begeleidt de groep medewerkers van IJsselheem naar een ruime binnentuin waar planten groeien en water stroomt. Ze vertelt over het open deuren beleid en ‘veilige vrijheid’ in de zorglocatie. De aanleg van de beleeftuin rondom het gebouw past daar haarfijn bij. Dat de tuin van niets naar iets is gegaan, is een understatement. De beleeftuin bestaat namelijk niet alleen uit bloemen en kruiden, er staan je ook allerlei kleine verrassingen te wachten. Bellenblaas voor langslopende kinderen, een katrol waarmee boodschappen via het balkon naar boven bezorgd worden en een vogelpindakaaspot waar koolmeesjes dankbaar van snoepen. Maar.. het groen beschilderde bankje dat bij de oud Hollandse waterpomp staat steelt de show. Bewoners en medewerkers hebben namelijk elk hun kunstwerkje bijgedragen aan het feestelijke groene ding. Als je goed kijkt vind je zelfs een kleine gele kanarie.

Foto’s (ZHZ de Berghorst)

Vergroenen en beleefbaar maken

Om de ervaringen op beide locaties met elkaar te delen en de mogelijkheden voor de inzet van meer natuur op locaties van IJsselheem te bespreken, komen we het tweede deel van de ochtend bij elkaar op de hooflocatie van Zorgspectrum het Zand, Zandhove. Er is veel inspiratie opgedaan en enthousiasme gekweekt om vergroening ook binnen IJsselheem op te pakken.

Marrit Klompe (provincie) en Peter Mol (IVN Natuureducatie) geven aan dat er vanuit het provinciale programma Natuur en Zorg volop mogelijkheden zijn om daarbij inhoudelijk en financieel te ondersteunen. Een paar collega’s richten ter plekke een werkgroep op voor hun locatie en er worden eerste afspraken gemaakt om de inzet van natuur binnen verschillende locaties van IJsselheem ook vorm te gaan geven. En tenslotte wordt vastgesteld, met dankzegging aan Moniek Beltman en Marja Vijn voor hun enthousiasme, dat een excursie en “gluren bij de buren” weliswaar tijd kost, maar ook enorm inspirerend en leuk is!

Meer informatie & inspiratie:

Wil je 4x per jaar inspiratie, tips en tools voor het vergroenen van de Overijsselse zorg? Abonneer je dan op de nieuwsbrief Netwerk Natuur en Zorg Overijssel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief