Overijssel
Schone Rivieren
maandag01mrt2021

Gezocht: verenigingen voor opruimacties langs Overijsselse rivieren

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de Overijsselse rivieren maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan bij het leven in zee.

Gemeenten Dalfsen, Deventer, Olst-Wijhe, Ommen en Kampen zoeken sport- en cultuurverenigingen die in april langs de Overijsselse IJssel of Vecht willen opruimen. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen. Bij meer dan vijf aanmeldingen vindt er een selectie plaats.

De opruimactie vindt plaats in de maand april 2021. De verenigingen krijgen elk een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage van €100,- voor hun clubkas.
Opruimers houden zich aan de op dat moment geldende groepsregels en gaan bij voorkeur alleen met het eigen huishouden op pad. We willen voorkomen dat er teveel mensen tegelijk gaan opruimen.

Deelnemen

Binnen een vereniging treedt één persoon op als contactpersoon. Bij deze persoon kunnen de leden/vrijwilligers van de vereniging zich melden die willen opruimen. Verenigingen kunnen zich t/m 14 maart aanmelden via https://www.schonerivieren.org/aanmelden-opruimen-overijsselse-rivieren/

Op 23 maart wordt er voor de contactpersonen een online informatiebijeenkomst georganiseerd. Daar bepalen we de op te ruimen tracés. In afstemming met de gemeente kijken we of en hoe we kunnen ondersteunen met opruimmaterialen zoals afvalknijpers en vuilniszakken.

Schone Rivieren

Deze opruimacties onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

De opruimacties langs de IJssel en Vecht worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.

Voor meer informatie of vragen neem contact op met Peter Mol, via p.mol@ivn.nl