Noord-Holland
Voor IVN leden
Op
woensdag30nov202209:30

Dialoogdag voor groene vrijwilligers uit Noord-Holland 2022

Op woensdag 30 november is de jaarlijkse dialoogdag voor groene vrijwilligers in de provincie Noord-Holland. Een moment om elkaar te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. In de ochtend gaan we in gesprek over actuele vrijwilligersthema’s. Medewerkers van de provincie, van de natuurorganisaties en groene vrijwilligers zoeken aan vijf thematafels met elkaar naar oplossingen voor recente vraagstukken. ’s Middags zijn we te gast bij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en hebben we een actief programma met workshops en excursies.

Programma

09.30 Locatie: Provinciehuis Noord-Holland, Paviljoen Welgelegen
Ontvangst met koffie en thee
10.00  Welkom door de provincie
10.20

Discussie aan vijf thematafels

 1. Basiskwaliteit Natuur
 2. Natuur in Crisis
 3. Natuurmonitoring
 4. Omgevingswet
 5. Bewonersinitiatieven
11.30  Gezamenlijke afronding van de ochtend
12.00 Lunch voor de deelnemers aan het ochtendprogramma
12.45 Einde ochtendprogramma, vertrek naar middaglocatie

Deelnemers die aan het ochtend- en het middagprogramma deelnemen kunnen op eigen gelegendheid naar de locatie van het middagprogramma reizen, of bij hun inschrijving aangeven dat zij gebruik willen maken van een leenfiets.
13.00 Locatie: Bezoekerscentrum Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Inloop met koffie en Thee
13.30 Welkom
13.45

Eerste ronde workshops en excursies:

 1. Bezoek Buitenplaats Elswout
 2. Vogels spotten
 3. Duinen vertellen oorlogsverhalen (fietsexcursie)
 4. Beklim de watertoren
 5. Tuinieren met inheemse planten
 6. Op zoek naar de Wisent
 7. Biomimicry wandeling
 8. Tekensafari in de natuur
15.00 Pauze en wisselmoment
15.15 Tweede ronde workshops en excursies (zie ronde 1)

16.30

Borrel en afsluiting bij het bezoekerscentrum

Thema tafels

 1. Basiskwaliteit Natuur
  Door overal in de provincie de basiskwaliteit natuur te behouden of te herstellen, ondersteunen we de biodiversiteit en waarborgen we een gezonde leefomgeving. Is dit concept van de vogelbescherming een nuttig instrument voor Noord Holland?

 2. Natuur in Crisis
  De natuur is in crisis en groene vrijwilligers worden steeds vaker betrokken in discussies over landbouw, stikstof  en biodiversiteit. Wat hebben groene vrijwilligers nodig om de discussie over natuur in crisis goed te kunnen voeren?
 3. Natuurmonitoring
  Natuurmonitoring door vrijwilligers levert essentiële informatie over de toestand van de natuur. Hoe kunnen we de monitoring in stand houden en versterken? Wat kunnen provincie en natuurorganisaties daaraan bijdragen?
 4. Omgevingswet
  In 2023 treedt waarschijnlijk de omgevingswet in werking. Groene vrijwilligers beschikken over veel kennis van natuur en landschap die belangrijk is voor gemeentes en provincie om te komen tot goede omgevingsvisies en –plannen. Wat hebben deze vrijwilligers nodig om zo effectief mogelijk een bijdrage te kunnen leveren?
 5. Bewonersinitiatieven
  Voor een biodiverse en gezonde leefomgeving binnen de bebouwde kom is de doorgroei van bewonersinitiatieven  naar een duurzame en stabiele lokale samenwerking van groot belang. Wat  hebben bewonersinitiatieven nodig om uit te groeien naar een blijvende samenwerking die zich inzet voor het groen in hun eigen omgeving?

Workshops en excursies

 1. Bezoek buitenplaats Elswout
  Wandel over Landgoed Elswout; Een 400 jaar oude buitenplaats waar natuur en cultuur samen komen. Geniet van de bijzondere gebouwen en unieke natuur van deze magische plek.
 2. Vogels spotten
  Welke vogels leven in het Nationaal Park? Laat je verrassen door alle verschillende soorten. Leer vogelgeluiden herkennen en leer van alles over de vogels in de omgeving. En vergeet je verrekijker niet!
 3. Duinen vertellen oorlogsverhalen (fietsexcursie)
  In de fietsexcursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’, neemt de boswachter je mee naar de plaatsen waar de sporen uit de Tweede Wereldoorlog terug zijn te vinden. Je wordt  meegenomen in het verhaal over de fusillades, militaire oefenplekken en andere zichtbare herinneringen uit dit stukje bewogen geschiedenis.
 4. Beklim de watertoren

  Geniet van het prachtige 360° uitzicht vanaf de watertoren in Overveen en leer alles over de geschiedenis van de toren en wat je om je heen ziet. Heb je hoogtevrees? Kies dan een andere workshop ;)
  Tip: Doe goede schoenen aan en neem een verrekijker mee.

 5. Tuinieren met inheemse planten
  In deze workshop leer je van alles over tuinieren met inheemse planten. We steken onze ‘groene handen’ uit de mouwen; we gaan stekken en vaste planten zaaien die van nature in de omgeving voorkomen. Na afloop mag je het potje mee naar huis nemen. Ook drinken we met z’n allen gezellig een kopje Duintuinthee.

 6. Op zoek naar de Wisent
  Tijdens deze unieke wandelexcursie ga je met de boswachter een gebied in waar wisenten onder natuurlijke omstandigheden leven. Je leert over de het belang van de wisent en waarom het zo belangrijk is om onderzoek te doen naar deze bedreigde diersoort. De tocht gaat over oneffen terrein. Wij adviseren u dan ook om stevige schoenen aan te trekken en een verrekijker mee te nemen.

 7. Biomimicry wandeling
  Laat je tijdens deze biomimicry wandeling verwonderen over het technisch vernuft van de natuur. Planten hebben heel veel bijzondere kwaliteiten, die mensen graag zouden willen kunnen imiteren. De natuur is onze leermeester!

 8. Tekensafari in de natuur
  Ga mee op tekensafari in het Nationaal Park. Je leert anders kijken naar planten en dieren en ziet dingen die je normaal niet ziet. Tekenen verandert je blik.
  Je gaat aan de slag met een paar kleine opdrachten. Iedereen kan meedoen. Tekentalent is niet nodig!

Aanmelden

Algemene informatie

woensdag 30 november 2022 - 09:30 tot 17:00
Extra Informatie: 

Woensdag 30 november 9.30 -17.00u

Locatie ochtend:
Provinciehuis Noord-Holland, paviljoen Welgelegen
Dreef 3
2012 HR Haarlem

Locatie middag:
Bezoekerscentrum Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Zeeweg 12
2051 EC Overveen

Contactpersoon: