Korren of jutten aan
het strand bij Bergen aan Zee

Elke derde zondag van de maand, ‘s morgens om 10 uur, starten we bij IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Afhankelijk van het weer gaan we korren of jutten.Korren gebeurt met een net dat over de bodem van de zee wordt gesleept. Het is een zwaar werk, maar vele handen en handjes maken licht werk. Het net wordt door de IVN-gids in zee geplaatst en door de deelnemers vanaf het strand door de branding getrokken. Zo’n net werd en wordt vaak gebruikt door garnalenvissers die vaak niet blij zijn met de ‘bijvangst’ die ze hebben. Wij zijn daar juist wel blij mee, want het geeft inzicht in het rijke leven langs de Nederlandse kust. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. De gids zal je vertellen over zeesterren, de krabbetjes, de platvissen en andere zeedieren die je vangt.

Bij het jutten lopen we langs de vloedlijn en/of de duinenrij en kijken we wat er allemaal is aangespoeld: schelpen, krabbetjes, haaie- of rogge-eieren, allerlei wieren, zeesterren. Aan de hand van de vondsten vertelt de gids meer over het leven in de zee.

De kust is dynamisch en leeft! Dat zul je zien en ervaren op deze avontuurlijke excursies. Laat je betoveren door de altijd wisselende omstandigheden aan de kust. Een kor- of een jut-excursie is een belevenis!

Foto van een groep kinderen die aan het korren zijn Vanaf 18 augustus 2024 - 10:00
Waar
Gebouw Parnassia
Parkweg 2
1865AJ Bergen aan Zee
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: 3 euro pp., kinderen gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina