115 leerlingen van Stadslyceum Werkman bedenken ideeën voor een Groen Schoolplein

Groningen 22 maart 2024

De afgelopen weken hebben 4 technasiumklassen van Stadslyceum H.N. Werkman in Groningen gewerkt aan het project ‘Ontwerp een groen schoolplein’. De 115 eersteklassers hebben voor het schoolplein van hun oude basisschool een groen ontwerp gemaakt en een maquette gebouwd. Vrijdag 22 maart heeft een jury de ontwerpen beoordeeld.

De groepjes leerlingen hebben voor dit project een bezoek gebracht aan hun vroegere basisschool. Daar hebben ze gesproken met leerkrachten en kinderen geïnterviewd over hun wensen. Deze wensen hebben ze verwerkt in een ontwerp, waarin natuurlijk ook hun eigen ideeën een plek hebben gekregen. Vervolgens hebben ze een maquette gebouwd.

De jury die alle ontwerpen heeft beoordeeld, was vol lof over hoe goed de leerlingen overal aan hadden gedacht:

“Geweldige combinatie van groen met duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.”

“Er is zelfs rekening gehouden met noord-zuid en de stand van de zon.”

Het project is een mooie manier om jongeren te laten nadenken over onderwerpen als biodiversiteit en klimaatadaptatie. En zo kunnen ze zelf oplossingen bedenken.

Projectleider Kees Siderius van IVN Natuureducatie: “Wij willen graag dat alle basisscholen een groen schoolplein krijgen. Het is bewezen dat kinderen in een groene, natuurlijke omgeving beter kunnen leren. Bovendien help je met een groen schoolplein de natuur ook en komen er bijvoorbeeld meer plekjes voor vogels en insecten. En bomen kunnen de hittestress op een schoolplein verminderen.”

IVN Groningen werkt samen met gemeenten en de provincie om bij meer scholen een groen schoolplein te realiseren.

Ontdek meer over

Deel deze pagina