Buurt vergroenen

Torenvalk en kleine bonte specht vinden thuis in Gelderse Do-it-Yourself Tiny Forests  

Gelderland 31 januari 2024

Sinds 2020 hebben meer dan 60 Gelderlanders meegedaan aan het initiatief ‘Do-it-Yourself’ Tiny Forest van IVN Natuureducatie. Deze minibossen, aangelegd op eigen grond, zijn een stimulans voor biodiversiteit en bieden een ideale plek voor o.a. vogels! Dit wordt bevestigd door de resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling, die afgelopen weekend van start ging.

Een Do-it-Yourself’ (DIY) Tiny Forest is een inheems bos van minimaal 100 m2, dat door inwoners wordt aangelegd op eigen grond: in de achtertuin, erf, gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex of op het eigen terrein van een bedrijf of school. Het aanleggen van een DIY Tiny Forest maakt van tuinen een fijne plek voor mens en natuur. Het bos bestaat uit inheemse bomen en struiken die dienen als voedsel en schuilplaats voor dieren, zoals vogels. Bovendien helpt het bij het opvangen van water tijdens zware regenval, vermindert het hitteproblemen en heeft het positieve effecten op onze gezondheid. 

 

Resultaten Nationale Vogeltelling

Het weekend van 26, 27 en 28 januari namen Gelderse miniboseigenaren deel aan de Nationale Tuinvogeltelling om te observeren hoeveel en welke vogels hun plek vinden in deze nieuwe bossen. In de Tiny Forests bleken vaak meer vogels te zien dan de omliggende gebieden. Opvallend is de aanwezigheid van typische bosvogels zoals de koolmees, vink en groenling in de Tiny Forests, vooral in agrarisch gebied.

Er werden dit weekend ook bijzondere waarnemingen gedaan. Zo werd in een Tiny Forest in de gemeente Winterswijk een Torenvalk gespot. Deze vogel heeft hier het afgelopen jaar genesteld en maar liefst 6 jongen grootgebracht! Een andere bijzondere waarneming betreft een Kleine Bonte Specht in een DIY Tiny Forest in Dinxperlo. Deze zeldzame vogel heeft een voorkeur voor loof- en gemengd bos, waardoor het Tiny Forest een ideale plek is om zich te verschuilen en voedsel te vinden. 

Kleine bonte specht

Torenvalk, foto door Jorn Brummel
Kleine bonte specht, foto door Chris Pin

 

Oproep aan Gelderlanders

IVN Natuureducatie wil nog meer Gelderlanders aanmoedigen om een DIY Tiny Forest te planten en een positieve impact te maken op de natuur. Initiatiefnemers worden ondersteund door IVN met begeleiding, een leerzame cursus en een financiële tegemoetkoming van 1400 euro. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.  

Wil jij biodiversiteit een boost geven en ook een bosje aanplanten?  
Geïnteresseerden kunnen zich tot 15 maart 2024 inschrijven voor een Do-it-Yourself Tiny Forest via de website van IVN Gelderland:

 

Meer informatie en aanmelden

Ontdek meer over

Deel deze pagina