Welkom bij de vijfde ronde van DIY Tiny Forest in 2024!

Sinds 2020 hebben 63 mensen deelgenomen aan dit geweldige doe-het-zelfproject: het aanleggen van een Tiny Forest op hun eigen terrein. We zijn verheugd om aan te kondigen dat er weer een nieuwe ronde is. Als je in Gelderland woont en droomt van een eigen Tiny Forest in je achtertuin, grijp dan nu je kans!

Wat is een Do It Yourself Tiny Forest?

Een DIY Tiny Forest is een bosje van minimaal 100 m2 met alleen inheemse bomen en struiken, dat door Gelderlanders wordt aangelegd in hun eigen tuin, grond, erf of collectieve tuin. Een Tiny Forest in de buurt biedt talloze voordelen:
Het stimuleert biodiversiteit: het bos bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan. Ook verbetert het de waterberging, luchtkwaliteit in jouw omgeving. Een bos heeft een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stressgerelateerde klachten. Een DIY Tiny Forest in de buurt prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft buurtbewoners samen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.

Samen creëren we meer bos in Gelderland!

In heel Nederland schieten Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. De afgelopen jaren hebben we met steun van de provincie Gelderland al meer dan zestig Tiny Forests gerealiseerd in Gelderse achtertuinen. IVN Natuureducatie wil nu nog meer mensen inspireren om deze droom waar te maken. De subsidieregeling ‘Een Tiny Forest in je Gelderse achtertuin’ is weer beschikbaar. Je kunt nog steeds inschrijven. Vol=vol! 

Een Tiny Forest in je achtertuin?

IVN Gelderland zoekt veertig enthousiaste deelnemers voor dit doe-het-zelfproject: het aanleggen van een Tiny Forest op je eigen terrein. IVN zal je gedurende het hele proces ondersteunen, inclusief een cursus over de Tiny Forest-plantmethode, financiële steun voor materiaalkosten en toegang tot de online-leergemeenschap van Tiny Forest. 

Jouw rol in dit groene avontuur

Voor deze vijfde ronde zoeken we veertig deelnemers die minimaal 100m2 willen besteden aan hun eigen Tiny Forest, of het nu in hun achtertuin is, in een gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex, of op het terrein van een bedrijf of school. Jouw DIY Tiny Forest moet (gedeeltelijk) opengesteld zijn voor anderen om van de natuur te genieten, bijvoorbeeld tijdens NL Doet, Open Tuinen Dag, Burendag of Fête de la Nature, of voor educatieve of recreatieve doeleinden in samenwerking met anderen in de omgeving. 

Is deze regeling iets voor jou?

Om in aanmerking te komen voor dit project, moet je aan de volgende criteria voldoen: 

Criteria voor de plantlocatie:

 • Je hebt minimaal 100m2 grond beschikbaar voor jouw Tiny Forest. Is de grond niet in jouw eigendom, zorg voor schriftelijke toestemming van de private eigenaar.
 • Je kunt de grond tot een diepte van 1 meter bewerken voor bodemverbetering.
 • Je bent bereid jouw Tiny Forest minimaal 10 jaar te behouden. 
 • Je bent bereid om gedurende de periode 2024-2026 de groei van jouw Tiny Forest te monitoren en deel te nemen aan twee Nederlandse citizen science-projecten (zoals de tuinvogeltelling). 
 • Je bent bereid jouw Tiny Forest (gedeeltelijk) open te stellen voor publiek. 

Overige praktische criteria: 

 • Je kunt deelnemen aan de online kick-off bijeenkomst op 14 december 2023 (optioneel). 
 • Je kunt deelnemen aan de cursus over de Tiny Forest-plantmethode op 17 februari of 20 april 2024 in Nijmegen (verplicht).  
 • Je bent bereid ongeveer 950 euro bij te dragen aan de kosten van je Tiny Forest. 
 • Je plant jouw Tiny Forest uiterlijk voor het einde van maart 2025. 
 • Je bent bereid actief deel te nemen aan de online-leergemeenschap Tiny Forest Gelderland gedurende het plantseizoen 2024-2026. 

Het Tiny Forest is onderdeel van een groter plan. De komende jaren willen we onder andere een belevingstuin aanleggen, waar onze cliënten de natuur kunnen zien, ruiken en proeven.

Deelnemer Kees Jacobs uit Brummen

“Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit.”

Deelnemer Karin van Toor uit Nijmegen

Wat een inspirerende dag gisteren in Nijmegen! We praten thuis alleen nog maar over bomen en planten inmiddels. Nogmaals dank voor de cursus!

Deelnemer uit Hengelo

Ondersteuning door IVN Gelderland

IVN Gelderland biedt deelnemers van de vijfde ronde: 

 • Een online kick-off bijeenkomst om andere deelnemers te ontmoeten op 14 december 2023. 
 • Een cursusdag over de Tiny Forest-plantmethode op 17 februari of 20 april 2024 in Nijmegen 
 • Voorbereidende thuiswerkopdrachten en een cursusmap met essentiële informatie. 
 • Toegang tot de online-leergemeenschap van Tiny Forest. 
 • Een optionele terugkomdag begin april. 
 • Een financiële bijdrage van 1400 euro voor materiaalkosten. 

Over de subsidiebijdrage

Geselecteerde deelnemers ontvangen een startbedrag van 1400 euro voor plantgoed, bodembewerking, bodemsupplementen en eventuele buitenlokaal elementen. De eigen bijdrage van de deelnemer kan hoger uitvallen door bijzondere wensen of omstandigheden.

Na afronding van de cursus ontvang je direct 1000 euro. Uiterlijk 31 maart 2025 en wanneer bewijsmateriaal zoals plantlijst, ontwerp, voor- en na-foto op de online leergemeenschap is aangeleverd, ontvang je de resterende 400 euro.   

Mogelijk gemaakt door provincie Gelderland

Deze subsidie wordt mogelijk gemaakt vanuit: ‘inwonersinitiatieven voor biodiversiteit’ van de provincie Gelderland. 

 

 

Doe jij mee?

We hopen dat je enthousiast bent om deel te nemen aan de vijfde ronde van DIY Tiny Forest in 2024 en samen met ons te werken aan biodiversiteit en het verbinden van mens en natuur. Inschrijven kan via onderstaand formulier en is mogelijk tot dat alle 40 plekken zijn vergeven. 

Aanmelden