Biodiversiteit

Haag of schutting? Groenste Straat van Gelderland

Gelderland 31 mei 2023

Ben jij benieuwd hoe je samen met buurtgenoten jouw straat kan omtoveren van een grijze betonnen omgeving naar een groen paradijs? Dan is het programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’ van Omroep Gelderland echt iets voor jou! Acht versteende straten willen de Groenste Straat worden en gaan de uitdaging aan. Vanaf 28 mei 2023 kun je de straten volgen op TV Gelderland. Bij IVN Gelderland staan we natuurlijk klaar om jou en andere Gelderlanders te helpen bij het vergroenen van jullie leefomgeving. Elke aflevering geven wij daarom tips over het verzorgen van een groene en levende tuin. 

De eerste aflevering vindt plaats in Harderwijk. Daar adviseren wij om een haag te plaatsen in je tuin in plaats van een schutting of muur. Waarom? Een haag is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar beschermt je tuin ook tegen harde wind. Daarnaast zorgt een haag voor extra privacy en geeft het een groenere uitstraling dan een kale muur. Vogels, zoals de merel, maken graag nestjes in een haag. Het is heel handig om veel vogels, waaronder merels, in je tuin te hebben, omdat ze bijvoorbeeld muggen eten en daardoor de overlast van muggenbeten verminderen. 

Beukenhaag

Tijdens de eerste aflevering van ‘De Groenste Straat’ wordt er in Harderwijk een beukenhaag geplant. De beukenhaag heeft vele voordelen: hij groeit mooi dicht, waardoor vogeltjes erin kunnen schuilen. Bovendien is de beukenhaag een inheemse soort die lang zijn bladeren behoudt en met de seizoenen van kleur verandert: groen in de zomer, geel in de herfst, bruin in de winter en in het voorjaar verschijnen er weer frisse groene blaadjes. Een echte klassieker dus!  

Andere goede opties voor een haag zijn de haagbeuk (let op, dit is een andere soort dan de beukenhaag) en de ligusterhaag, die zelfs bloemetjes heeft. Als je iets wilt dat nog natuurlijker oogt, kun je ook kiezen voor een ‘wilde haag’. Daar helpen we je bij!

Verhoog de biodiversiteit, plant een wilde haag

Wil je direct aan de slag met een haag in jouw tuin? Dan is het Tuiny Haag pakket iets voor jou! Dit kant-en-klare pakket bevat 11 inheemse haagplanten. Hiermee kun je een haag aanleggen van 2 tot 2,5 meter lang en 50 tot 100 cm breed. Door de planten dicht bij elkaar te plaatsen, groeit de haag extra snel en verbetert de kwaliteit van de bodem in een rap tempo. Binnen twee jaar staat er dan een prachtige wilde haag in jouw tuin. Deze haag biedt bescherming en voedsel voor vogels en egels, trekt allerlei insecten aan. Bij de aanschaf van het Tuiny Haag pakket ontvang je ook toegang tot de online training ‘Tuiny Haag’ van de IVN-Natuuracademie. Deze stapsgewijze handleiding begeleidt je bij de aanleg van je Tuiny Haag en geeft je tevens instructies voor het snoeien van je haag. 

Bestel een Tuiny Haag

Tuiny Haag is een pre-order. Je bestelt je pakket nu en we versturen je Tuiny Haag op 14 november (plantseizoen). 

Aan de slag!

Bekijk de eerste aflevering van ‘De Groenste Straat van Gelderland’ in Harderwijk en laat je inspireren door de enthousiaste deelnemers. Ga vervolgens zelf aan de slag in jouw eigen omgeving. Wil jij eerst meer leren over het natuur- en diervriendelijk maken van jouw tuin? Meld je aan voor de gratis online IVN cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’ Doe mee en maak van jouw straat ook; De Groenste Straat van Gelderland! 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina