Gezondheid

Leerlingen Copernicus adviseren educatieboerin over gezonde poffertjesles

Flevoland 30 juni 2023

Educatieboerin Marjan van der Wijngaard wil graag gezonde poffertjes bakken met de basisschoolklassen die langs komen op de boerderij. Ze zocht een leuke opzet om dit aan haar boerderijles te koppelen. Een mooi aanknopingspunt voor een Technasium opdracht voor twee eerstejaars klassen van het Almere College, locatie Copernicus in Dronten. Vandaag, op 30 juni presenteerden de leerlingen hun recepten en materialen aan boerin Marjan.

Advies aan boerin Marjan

Tijdens een boerderijbezoek en lessen op school gingen de leerlingen op onderzoek uit. Hoe zou boerin Marjan gezonde poffertjes kunnen maken en hoe kan zij op een leuke manier aan de kinderen uitleggen waar de ingrediënten van een poffertje vandaan komen? Vandaag presenteerden de leerlingen hun recepten en materialen aan boerin Marjan. Zij is blij verrast met de lessen en spellen die de leerlingen hebben bedacht: “Hier heb ik echt wat aan! Ik kan de lesmaterialen goed gebruiken voor onze nieuwe poffertjesruimte.” De recepten die de leerlingen hebben bedacht én getest, krijgen een plekje in een kalender. Elke maand van het jaar staat een gezond poffertjesgerecht centraal, gemaakt met groenten en fruit van dat seizoen.

Overhandiging kalender Marjan van den Wijngaard en Randy Bosch

Overhandiging kalender Marjan van den Wijngaard en Randy Bosch

Voedseleducatie in Flevoland

Deze opdracht, de excursie naar de boerderij en bijbehorende lessen maken onderdeel uit van het project Gezonde Voeding in het voortgezet onderwijs. Een samenwerking tussen IVN Flevoland, Almere College, locatie Copernicus en Kom bij de Boer die is voortgekomen uit het Duurzaam Door Voedseleducatie Netwerk Flevoland. “Veel jongeren weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Daarom zetten we ons in om samen met jongeren aan de slag te gaan met lessen rondom voedsel. Zo leren zij hoe ze nu en in de toekomst gezonde en duurzame voedselkeuzes kunnen maken” aldus IVN projectleider Lidewij Disbergen.

Ook in de rest van Flevoland vinden activiteiten plaats. Zoals in Almere waar leerlingen verschillende boerderijen en tuinders bezochten en hun eigen lunch café organiseerden, onder begeleiding van Stad en Natuur. Volgend jaar ook met de klas aan de slag met het thema voedsel? Lees meer op onze jongeren pagina.

Ontdek meer over

Deel deze pagina