Leerkrachten in Flevoland volgden workshop: hoe ga je van binnenles naar buitenles?

Leerkrachten in Flevoland volgden workshop: hoe ga je van binnenles naar buitenles?

Flevoland 14 maart 2023

Meer buitenlessen voor basisschoolkinderen in Flevoland. Een buitenles is niet alleen leuk maar heeft ook diverse positieve invloeden. Wanneer kinderen op jonge leeftijd veel in aanraking komen met de natuur heeft dat invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Je kunt je beter concentreren, omgaan met kritiek, meer leren en je wordt er creatiever van. IVN Flevoland gaf aan leerkrachten in Dronten, Zeewolde en Emmeloord een workshop; van binnenles naar buitenles.

Waarom een buitenles?

Naast de hierboven genoemde redenen zijn er nog een tal van redenen te noemen waarom er meer buitenlessen zouden kunnen worden gegeven. De natuur is belangrijk voor de fysieke, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Door buiten les te geven, breng je de natuur weer dichter bij kinderen. Een buitenles vergroot je cognitieve capaciteit. Buiten is alles ‘echt’, een realistische en betekenisvolle context. Zo werken ze aan hun persoonlijke ontwikkelingen zoals de motoriek, lokaliseren, ontwerpen en bouwen. Ook zijn er meer interacties tussen kinderen onderling. Het motiveert kinderen om actief mee te doen aan een les.

Geschikt voor alle kinderen en scholen

In de workshop werd naast ideeën en uitleg ook gekeken naar belemmeringen en hoe deze op te lossen zijn. De leerkrachten kregen daarnaast praktische handvatten waar ze mee verder kunnen. Workshopleider Lidewij Disbergen: “Als je het nog nooit hebt gedaan is het geven van een buitenles best even een uitdaging. Het is voor iedereen wennen, ook voor de leerkracht. Uiteindelijk is de voldoening groot. Kinderen én leerkrachten vinden een buitenles vaak erg leuk en door te bewegen is het voor veel kinderen makkelijker om leerstof vast te houden. Dat motiveert enorm.”

In Emmeloord vond de workshop op de Zonnebloemschool plaats, een school voor gespecialiseerd onderwijs. De leerkrachten gaan al veel met de leerlingen naar buiten, via deze workshop hebben we ze nog meer gewezen op gerichte opdrachten om naar buiten te gaan.

In Dronten is de workshop georganiseerd op de Christiaan Huygensschool, waar de leerkrachten onderwijs geven aan hoogbegaafde leerlingen. De kinderen op deze school hebben minder herhaling nodig en dat geeft de ruimte om ze op ander gebied extra uit te dagen.

Buitenles is geschikt voor kinderen in het reguliere onderwijs, het speciaal onderwijs en onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen. Er wordt in het buitenlokaal niet alleen natuurlessen gegeven, maar ook de reken- en taallessen worden vertaald/omgebouwd naar reken- en taallessen voor het buitenlokaal.

Volg ook een workshop ‘Van binnenles naar buitenles’

Graag nemen we ook jouw leerkrachtenteam mee in het geven van een buitenles. De training duurt anderhalf uur, waarbij we starten met een kort theoretisch deel. Daarna is het tijd om naar buiten te gaan, waar we in groepjes aan de slag gaan met voorbeelden van buitenlessen. Er worden diverse voorbeelden aangeboden, voor verschillende vakken en leerdoelen. Na afloop deel je je ervaringen met elkaar. Van welke voorbeelden word je enthousiast en welke vragen nog een aanpassing? De training sluiten we af met praktische tips voor het organiseren van een buitenles.

De training ter waarde van 499 euro kunnen we dit schooljaar gratis aanbieden aan vijf Flevolandse basisscholen door subsidie van provincie Flevoland en aan twee Drontense basisscholen door subsidie van gemeente Dronten. Reserveer jouw les via de Flevolandse NDE-gids en informeer of je gebruik kunt maken van deze actie.

Reserveer de workshop   

Nu al aan de slag met het geven van buitenlessen? Kijk voor meer inspiratie op www.buitenlesdag.nl!

Deel deze pagina