Kinderambassadeur fotograaf Natuurfotografie

IVN Flevoland zoekt Kinderambassadeurs van de natuur

Flevoland 5 februari 2024

Leren in, van en met de natuur in plaats van op een beeldscherm: het zou voor elk kind vanzelfsprekend moeten zijn, vindt IVN Flevoland. Flevolandse kinderen uit groep 6, 7 en 8 kunnen zich daarom vanaf deze week opgeven om Kinderambassadeur van de natuur te worden. Een programma dat een brug slaat tussen de online wereld en de natuur.

Positieve wending aan schermtijd van kinderen

Afgelopen oktober 2023 bleek uit onderzoek van natuurprofessor Agnes van den Berg dat meer dan de helft van de kinderen uit de bovenbouw zich niet verbonden voelt met de natuur en weinig praktische vaardigheden heeft om die verbinding te maken. Tegelijkertijd blijkt uit andere onderzoeken dat de schermtijd van kinderen elk jaar toeneemt en kinderen minder buiten zijn. Terwijl kinderen die opgroeien met de natuur gezonder, gelukkiger en creatiever zijn dan leeftijdsgenootjes.

IVN Flevoland geeft, in samenwerking met WEL in Flevoland en dankzij een bijdrage van het Cultuurfonds Flevoland, deze trends een positieve wending door een groep leerlingen te trainen tot Kinderambassadeur van de natuur. Zodat ze meer de natuur in gaan en door middel van (social) media hun ouders, vrienden en klasgenoten enthousiast maken voor de natuur!

Kinderambassadeur: wat is dat?

Kinderambassadeurs van de natuur zijn natuurjournalisten in de dop. Tien kinderen uit groep 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen in Flevoland kunnen meedoen. Tijdens het programma leren ze waarom de natuur zo leuk en belangrijk is. Wat gebeurt er allemaal tijdens de seizoenen en welke dieren kun je spotten in Flevoland? De kinderambassadeurs maken filmpjes en foto’s van wat ze beleven en delen dit via social media met hun directe omgeving. Middels workshops over fotografie, social media en podcasts krijgen de kinderen hiervoor de juiste handvaten.

 

Unieke kans voor kinderen

Meedoen aan Kinderambassadeur van de natuur is een unieke kans voor kinderen. Als kinderambassadeur laten ze straks hun vriendjes en familie zien hoe gaaf de natuur is. Ze krijgen hiervoor workshops van natuurliefhebbende professionals, waarbij ze lekker de natuur in gaan. Zo krijgen ze onder andere een fotografieworkshop van Michel Boeijen die veel expedities geleid heeft voor National Geographic, BBC en Freek Vonk. Tijdens het programma ontmoeten ze bovendien andere leeftijdsgenootjes die ook natuurfan zijn!

 

Aanmelden

Het programma vindt plaats in april, mei en juni. Opgeven kan van 1 februari tot en met 29 februari. Hierna zullen 10 kinderen worden uitgekozen om Kinderambassadeur van de natuur te worden. Aanmelden kan via deze pagina.

Aanmelden

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland Gemeente Noordoostpolder Gemeente Dronten en het Cultuurfonds.

Ontdek meer over

Deel deze pagina