Flevoland
Kind & Natuur
dinsdag19okt2021

Flevolanders slaan handen ineen voor groene en gezonde schoolpleinen

De Groene Schoolkaart van Flevoland is duidelijk: vijf oranje gekleurde gemeenten en één rood. De kaart van Stichting Nationale Boomfeestdag en Cobra groeninzicht laat zien hoe groen de omgeving rond basisscholen is. De meeste bassischolen in Flevoland scoren dus ‘middelmatig’. Daar wil IVN Flevoland met de groene revolutie verandering in brengen.

Buiten spelen en buiten leren in een natuurlijke omgeving stimuleert de ontwikkeling van kinderen. De voordelen van een groen schoolplein zijn groot; het heeft een positief effect op de concentratie van de leerlingen, er is een afname in pestgedrag en kinderen spelen er graag. Groene pleinen dragen niet alleen bij aan de gezondheid en het welzijn van de kinderen. Zo vermindert een groen plein hittestress in de zomer en wateroverlast in natte periodes. Ook de biodiversiteit in de omgeving wordt vergroot, er komt meer ruimte voor planten en dieren. Daarom roepen we zoveel mogelijk Flevolanders op om van zich te laten horen.

Ja, ik vind groene schoolpleinen belangrijk


Hoe zien groene en gezonde schoolpleinen eruit?

Groene schoolpleinen zijn er in vele soorten en maten. Om je te laten zien wat er allemaal mogelijk is, hebben we een digitale schoolpleinsafari gemaakt. Bekijk hier vier groene schoolpleinen in Flevoland.

Mariza Bosch van IVN Flevoland: ‘We roepen zoveel mogelijk mensen op om zich aan te sluiten. Dit zodat straks alle kinderen in Flevoland een gezonde en natuurlijke speel- en leeromgevingen hebben. Met aanpassingen zoals moestuinbakken, een waterpomp of wilgenhut maak je al een groot verschil. Ook kun je eenvoudig met wat boomstammen en stenen een buitenleslokaal creëren.’

En dan?

De strategie van IVN Flevoland moet ervoor zorgen dat in de volgende editie van De Groene Schoolkaart een stuk minder Flevolandse schoolpleinen oranje kleuren. De eerste stap is om een vuist te vormen en de provinciale en lokale politiek te laten zien hoeveel draagvlak er is voor groene en gezonde schoolpleinen. Laat van je horen.

De Revolutie Groene en Gezonde Pleinen wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Flevoland.