Vrouw met fruit- en groententas, houdt een citroen vast in een supermarkt.

Effectievere voedseleducatie-interventies door participatief onderzoek

Flevoland 14 maart 2024

Onderzoek effecten voedseleducatie-interventies onder jongeren is een deelproject vanuit DuurzaamDoor Flevoland. Het heeft als kerndoel het verbeteren van de afstemming van deze interventies op jongeren in het Flevolandse voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs door participatief onderzoek. Het was onvoldoende bekend wat het effect was van de interventies, zoals voedselchallenges en projectweken, en of deze goed afgestemd waren op de behoeften en belevingswereld van de jongeren. Dit project streefde ernaar  deze interventies te evalueren en te optimaliseren met behulp van focusgroepen met jongeren,.

Daadwerkelijke impact onderzoeken

De urgentie voor het project kwam voort uit de observatie dat ondanks de inspanningen om jongeren te betrekken bij hun voedselkeuzes, er weinig bekend was over de daadwerkelijke impact van deze activiteiten. Jongeren worden beïnvloed door een complex samenspel van factoren, waaronder sociale en fysieke omgevingsfactoren, die hun eetgedrag vormen. Daarbij komt dat ingesleten gedragsroutines vaak diep geworteld zijn en moeilijk te wijzigen.

Focusgroepen

Het project startte met een vooronderzoek om de ingezette interventies in kaart te brengen. Daarna organiseerden we zes focusgroepbijeenkomsten op zes verschillende middelbare en mbo-scholen in Flevoland die recent hadden deelgenomen aan deze voedseleducatie interventies. De focusgroepen waren bedoeld om inzicht te krijgen in de percepties, houdingen en suggesties van jongeren ten aanzien van de interventies. De resultaten van de focusgroepen zijn geanalyseerd en samengevat in een visuele publicatie, met conclusies en aanbevelingen voor het verbeteren van de interventies.

Resultaten gepresenteerd tijdens kenniscafé

De focusgroepbijeenkomsten zijn inmiddels geweest, de data is getranscribeerd en geanalyseerd. Op 4 juni 2024 zijn in een kenniscafé bij Aeres Hogeschool Almere de resultaten en aanbevelingen gepresenteerd aan partners van DuurzaamDoor en andere belangstellenden. Dit moment markeerde een belangrijke stap in het delen van inzichten en het samen bepalen van de toekomstige richting van voedseleducatie interventies.

Uit het onderzoek bleek dat leerlingen zich bewust zijn van wat gezond eten is en waarom het belangrijk is. Ze worden echter soms verleid door ongezonde snacks vanwege tijd, gemak of sociale druk. Bovendien hebben eetgewoonten van ouders een sterke invloed op hun keuzes.
Deze resultaten benadrukken het belang om gezonde opties gemakkelijker toegankelijk te maken en aantrekkelijker te presenteren. Het creëren van een ondersteunende sociale omgeving, waarin gezond eten wordt aangemoedigd en gepromoot, is essentieel.

Belang van jongerenparticipatie

Dit deelproject vanuit DuurzaamDoor Flevoland benadrukt het belang van jongerenparticipatie in het ontwerp en de uitvoering van interventies gericht op het verbeteren van voedselbewustzijn en -gedrag. Door jongeren actief te betrekken en hun inzichten en voorkeuren te integreren, wordt beoogd de effectiviteit van de voedseleducatie interventies te verhogen en bij te dragen aan duurzamer en gezonder voedselkeuzegedrag van Flevolandse jongeren.

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met projectleider Marleen Warnaar via m.warnaar@aeres.nl.

Resultaten van het onderzoek

Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden.

Deel deze pagina