Biodiversiteit

Een koelere straat in de zomer? Win een groene straat make-over in Lelystad

Flevoland 14 juni 2023

Wist je dat meer groene planten, bomen en struiken voor verkoeling zorgen in de zomer en daarmee functioneren als een groene airco? Kijk eens goed rond naar de tuinen in jouw straat. Zijn al die warme kiezels, stenen en tegels nodig? Of kan jouw straat wel een beetje meer groen gebruiken. Trommel je buren op en meld je aan voor een ‘groene straat make-over.’

Groene tuinen zijn mooi maar ook belangrijk

Willen jullie ook wonen in een groenere straat? Groen geeft schaduw en verkoeling tijdens een warme zomer. Als het in een tegelomgeving 40 graden is, kan het in een groene omgeving op dat moment 24 graden zijn. Daarnaast wordt het weer extremer. Hoosbuien of periodes van droogte. Een groene tuin zorgt dat het water goed kan weglopen. De luchtkwaliteit wordt beter waardoor groen ook goed is voor eigen gezondheid. Maar niet geheel onbelangrijk is dat het leefgebied van veel soorten vogels, insecten en andere (bodem)dieren wordt uitgebreid. Alle kleine beetjes helpen al. Met al deze voordelen wil je toch een groenere tuin?

Aanmelden voor meer groen in de buurt

Op Burendag 23 september 2023 vergroenen wij vier straten in Lelystad. Wil jij ook wonen in een groene straat? Geef je samen met 3 buren op voor een groene straat make-over!

Je doet dit niet alleen, wij helpen je op weg! Samen steken we de schep in de grond. Aanmelden kan tot maandag 10 juli.

Aanmelden


Wat kunnen jullie winnen

De ondersteuning verschilt per straat vanwege de kansen die een straat biedt en de mate van verharding die aanwezig is. Maar in ieder geval:

  • Het organiseren van een gezellige dag met de straat
  • Container voor afvoer verharding
  • Goede tuinaarde Afvoer wit zand
  • Startpakket met planten voor 2m2 per huishouden
  • Gebruikmaken van ons tuingereedschap die dag
  • Experts die jou op weg helpen met al je vragen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je nog vragen?

Stuur een mail naar flevoland@ivn.nl.

Ontdek meer over

Deel deze pagina