De nieuwe kinderdirecteuren gingen aan de slag met groene schoolpleinen

De nieuwe kinderdirecteuren gingen aan de slag met groene schoolpleinen

Flevoland 18 oktober 2021

Sinds kort zijn we in Flevoland drie kinderdirecteuren rijker! Brent, Liyana en Norah nemen het stokje over van Roxanne en mogen zich dit schooljaar kinderdirecteur Natuur & Duurzaamheid van hun gemeente noemen.

  • Brent (9 jaar) van basisschool Aan Boord is de kinderdirecteur Natuur & Duurzaamheid van Dronten
  • Liyana (9 jaar) van basisschool De Ruimte is de kinderdirecteur Natuur & Duurzaamheid van Almere
  • Norah (9 jaar) van basisschool De Lispeltuut is de kinderdirecteur Natuur & Duurzaamheid van Lelystad

Maar wat doet een kinderdirecteur dan? De kinderdirecteuren komen ieder seizoen in actie en delen dan hun ideeën en geven advies op een natuur- of duurzaamheidsthema. De kinderen kwamen vorige week voor het eerst samen in Het Belevenissenbos in Lelystad. Dat is voor veel kinderen in Lelystad geen onbekende plek. Het is namelijk het grootste speelbos van Nederland en ook de lievelingsnatuurplek van Norah. In het Belevenissenbos gaven zij ons advies over het thema groene schoolpleinen. Want waarom vinden onze kinderdirecteuren een groen plein zo belangrijk? En hoe ziet een fantastisch groen schoolplein er eigenlijk uit?

Natuurbingo en kennismaken

De eerste bijeenkomst stond in het teken van kennismaken en groene schoolpleinen. Brent, Liyana en Norah hadden een foto meegenomen van hun schoolplein. Zo leerden we elkaar meteen wat beter kennen. Want op welke school zit je? En wat doe je het liefst in de pauze en waar speel je het liefst op het schoolplein? Toen was het tijd voor actie. We daagden de kersverse kinderdirecteuren uit voor een potje natuurbingo. Op de bingokaart stonden vakjes met bijvoorbeeld: ‘iets zachts’, ‘iets groens’, ‘iets van een dier’ of ‘iets dat niet thuis hoort in de natuur’. Na tien minuten maakten we de balans op… en helaas moeten de volwassen nog voor de herkansing. 

 

Gevulde bingokaart kinderdirecteuren

Aan de slag met groene Schoolpleinen

Uitleg bingokaartDe foto’s van de groene schoolpleinen waren ook een mooie gesprekstarter om te kijken hoeveel groen er op het schoolplein te vinden was en wat de kinderen daarvan vinden. Een groen en gezond schoolplein voor ieder kind in Flevoland is iets waar we bij IVN Flevoland heel gelukkig van zouden worden. Ook de kinderdirecteuren staan hier achter. Zij vinden groene schoolpleinen belangrijk voor dieren en voor het klimaat. Een groen plein zorgt bijvoorbeeld voor minder wateroverlast op het schoolplein, en dáár hebben de kinderdirecteuren zelf wel eens last van. De kinderdirecteuren willen ook graag meer naar buiten tijdens de les. Bijvoorbeeld om te leren over de natuur en om lekker te kunnen bewegen. De kinderen hadden allemaal mooie ideeën om schoolpleinen te vergroenen en Het Belevenissenbos was ook een goede inspiratiebron. De kinderdirecteuren hebben hun ideale groene schoolplein vastgelegd in een tekening. Bekijk hieronder het resultaat:

Norah en Liyana kinderdirecteuren flevoland 2021Norah (links) en Liyana (rechts) trokken samen op. Veel ideeën vulden elkaar mooi aan dus tekende Norah het plein voor de bovenbouw en Liyana voor de onderbouw en kleuters. Op het plein voor de bovenbouw zijn veel fruitbomen, een moestuin en water te vinden. Ook kon een voetbalveldje en klimtoestel niet missen. Norah en Liyana waren ook enthousiast over dieren op het plein. Op het getekende plein zijn in het water vissen en ook zijn er veel vogels. Zoals je kunt zien op de tekening voor de onderbouw is het heel groen. In de groene speelweide vind je bloemen en kunnen de kinderen snoepen van de aardbeien. Spelen kan op het klimrek, in de hutten of met het konijn.

Brent kinderdirecteuren 2021Brent wist al snel wat het moest worden: een plein met bomen. Het liefst zoveel mogelijk klimbomen, want daar wordt hij vrolijk van en hij is ook razend snel boven. Verder zie je op zijn tekening een wilgenhut, schommels een loopbrug van boomstammen en een moestuin. Ook zijn er bankjes rondom een boom om op uit te rusten, dat is ook wel fijn na al die actie.

Vind jij groene en gezonde schoolpleinen ook belangrijk? Laat van je horen en teken dan hier het manifest.

Volgende bijeenkomst

Na een korte workshop vloggen waar ook nog uitgebreid geoefend werd, zat de eerste bijeenkomst erop. De kinderdirecteuren komen in december weer samen en gaan dan aan de slag met het thema ‘voedsel’. Wordt vervolgd!

Op klimtoestel kinderdirecteuren 2021

Deel deze pagina