Basisschooldirecteur Peter Hulstein over educatieve mogelijkheden op een groen plein

Basisschooldirecteur Peter Hulstein over educatieve mogelijkheden op een groen plein

Flevoland 21 juni 2021

Basisschool de Wetering in Zeewolde heeft sinds 2019 een groen schoolplein. Een groen plein biedt een school de uitgelezen kans om buitenlessen in het programma te verwerken. We gingen langs bij schooldirecteur Peter Hulstein om te vragen naar hun ervaringen.

Om je een indruk te geven van het schoolplein; je vindt er een boomhut, insectenmuur, borders met vaste planten en bloembollen, wilgentenentunnels en unieke watertegels. Hier blijft het overigens volgens Peter niet bij: ‘We blijven bezig met vergroenen, het schoolplein is eigenlijk nooit af. Sinds dit voorjaar is er op het kleuterplein ook een moestuinbak. Een leuke manier om de kinderen te leren over planten kweken, verzorgen en samenwerken.’

Groene Schoolpleinen Zeewolde - moestuin

 

Buitenlessen

Van levend memory tot botanisch stoepkrijten, bij Basisschool de Wetering weten ze er wel raad mee. De school doet nu al drie jaar mee met de Nationale Buitenlesdag, maar ook buiten deze dag krijgen leerlingen buiten les. Peter: ‘Er is steeds meer bewijs dat bewegend leren een positief effect heeft op de prestatie van kinderen. Dit kan natuurlijk binnen, maar is goed te combineren met ons groene plein. Juist in coronatijd is dit echt een uitkomst.’

Groene Schoolpleinen Zeewolde - chillplekje

Bij basisschool De Wetering is het groene plein en alle mogelijkheden die daar bij horen een vast onderdeel van het teamoverleg. Zo blijft het hele team alert op educatiekansen en verbeterpunten.

Groene Schoolpleinen Zeewolde - wilgenhut

Waar moet je rekening mee houden?

Het resultaat van het plein mag er zeker zijn en de enthousiaste leerlingen zijn het volgens Peter ook helemaal waard. Ga je aan de slag met een groen schoolplein, dan raad hij aan om goed de veiligheid van het plein te waarborgen. Dit voorkomt verrassingen tijdens de keuring. Tijdens het ontwerpen, bij de oplevering en in de fase daarna is veiligheid van het schoolplein essentieel. Er moet door de ontwerper een goede balans worden gezocht tussen spanning en uitdaging enerzijds en veiligheid anderzijds. Het is dus een goed plan om tijdens de ontwerpfase al een eerste controle te doen op veiligheid.

Groene Schoolpleinen Zeewolde - boomhut

Tips van IVN voor nóg meer lessen op een groen plein

  1. Bekijk hier de Buitenles database met meer dan 100 uitgewerkte buitenlessen.
  2. Zorg dat de leerkrachten er plezier in hebben en houd elkaar scherp op educatiekansen en verbetering van het groene plein. Organiseer bijvoorbeeld een training over buiten lesgeven voor het hele team. 
  3. Schakel een ontwerper in die ervaring heeft met groene schoolplein en zelf ook alert is op de educatieve kansen.

Dit interview is onderdeel van de Digitale Schoolpleinsafari Flevoland, mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Flevoland.

Deel deze pagina