Flevoland
Kind & Natuur
maandag21jun2021

Basisschool Het Spectrum ging na een warmtescan aan de slag met een groen schoolplein

Tijdens een warmtescan in Almere bleek dat basisschool Het Spectrum knalrood uitsloeg. Het was extreem warm op het schoolplein. Deze warmtescan was voor de school de aanleiding om hier in samenspraak met de gemeente iets aan te doen. Er werden plannen gemaakt voor een hittebestendig groen schoolplein. Met directeur Bart Kuipers gingen we in gesprek over dit proces, van het maken van een ontwerp tot het uiteindelijke effect. Én we delen tips die elke school in Flevoland kan gebruiken bij het realiseren van een groen schoolplein.

‘In de zomer stroomde er warme lucht naar binnen door de ramen, in plaats van koelte’ vertelt schooldirecteur Bart Kuipers. ‘De warmtescan van Almere maakte dat de we echt stappen ging ondernemen. Een groot deel van de tegels maakten in 2019 plaats voor fruitbomen, kruiden, boomstammen, gras en houtsnippers.’

Groen Schoolplein Almere - Overzicht

Hoe zijn jullie tot dit ontwerp gekomen?

Bart Kuipers vertelt: 'De leerlingenraad van de school heeft geholpen bij het ontwerp van een groen en natuurlijk schoolplein. Zo wilden de kinderen graag meer schaduw- en verstopplekken en genoeg ruimte om te ravotten.' Deze wensen zijn meegenomen in het ontwerp van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek.

Groen Schoolplein Almere - Plattegrond

Bart: ‘Het plein is nu 100 keer beter dan het was. De kinderen hebben helemaal hun zin gekregen met het klim- en klauterbos en de speelheuvel, ze maken nu gebruik van het hele plein Ook de buurt is er erg blij mee, zij hadden een saai uitzicht, maar kijken nu uit op een soort parkje.’

Groene Schoolpleinen Almere - Parkje

Hoe zit het nu met de hittestress en wateroverlast?

Het schoolplein kleurt inmiddels niet meer knalrood op de warmtescan. Eerder had Het Spectrum te maken met wateroverlast en hittestress. Hoe zit het daar nu mee? Dit gaat volgens Bart nu een stuk beter. 'De planten, bomen en struiken zorgen voor verkoeling. Daarnaast is er een extra oplossing bedacht voor de wateroverlast. Dusseldorp heeft ervoor gezorgd dat de gootjes en stroompjes water afvoeren naar een dieper punt op het schoolplein, een wadi. Daar kan na flinke buien met water worden gespeeld en op alle andere dagen kunnen de kinderen er voetballen.'

Groen Schoolplein Almere - Wadi

Tips van schooldirecteur Bart Kuipers 

  1. Zorg bij de aanleg voor kindbestendige planten. Dus geen kwetsbare planten die bij de eerste speelronde meteen vertrapt worden.
  2. Het bloeiseizoen is best kort, dus zorg voor divers plantmateriaal dat interessant is in verschillende seizoenen.
  3. Maak goede afspraken over onderhoud en eventuele reparaties.

Wat wil onze kinderdirecteur Roxanne weten?

Onze Flevolandse kinderdirecteur Roxanne Salehi ging ook mee naar Het Spectrum om Bart een aantal vragen te stellen. 

Vraag Roxanne: Houdt u zelf ook van de natuur?
Antwoord Bart: Ja! Ik weet niet waarom, maar het is nu eenmaal zo. Vanaf dat ik klein was ging ik vogels tellen en planten fotograferen.

Vraag Roxanne: Weet u waarom de natuur zo belangrijk is?
Antwoord Bart: Alles is natuur, jij en ik zijn het ook. Alleen niet iedereen beseft zich dat. We hebben meer groen nodig. Dit is goed voor ons, maar ook voor vogels, vlinders en insecten. We proberen het zorgen voor de omgeving ook aan onze leerlingen mee te geven. 

Groene Schoolpleinen Almere - Roxanne
Ben je op zoek zijn naar meer inspiratie voor een groen schoolplein? Bij IVN zijn we ervan overtuigd dat niemand beter dan de kinderen die erop spelen hier advies over kunnen geven. Kijk voor meer tips over wat er niet mag missen op een groen plein naar de collage van Roxanne. 

Dit interview is onderdeel van de Digitale Schoolpleinsafari Flevoland, mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Flevoland.