Alles over het lieveheersbeestje

Nu het volop zomer is zijn de lieveheersbeestjes volop actief. Meestal de rode met de bekende zwarte stippen. Maar wist je dat er wel 60 verschillende soorten zijn?

Lieveheersbeestjes worden onder andere gebruikt om bladluizen op een natuurlijke manier te bestrijden, bijvoorbeeld in de biotuinbouw, maar ze lusten ook wel pap van de luizen op jouw tuinplanten. Dus dat is goed nieuws voor de tuinliefhebbers die zuinig zijn hun plantenborders. 

Het lieveheersbeestje is heel divers: wist je dat?

  • Er in België en Nederland 60 soorten lieveheersbeestjes zijn? 
  • Het aantal stippen op een lieveheersbeestje niks zegt over de leeftijd, maar iets zegt over het soort lieveheersbeestje? Zo heb je het bekende zevenstippelig lieveheersbeestje, maar ook het tweestippige, vijfstippelig en elfstippelig lieveheersbeestje. 
  • Een lieveheersbeestje eet in zijn leven ongeveer 5000 bladluizen! 
  • Een lieveheersbeestje behoort tot de kevers. 
  • Het lieveheersbeestje wordt gezien als brenger van geluk. 
  • Het lieveheersbeestje gekozen is als symbool tegen zinloos geweld. 

Larve van het lieveheersbeestje

In de maand mei zie je veel stekelachtige insecten tussen planten rondlopen. Dit zijn de larve van een lieveheersbeestje! Moeilijk voor te stellen misschien. Rond juli verandert deze larve in het lieveheersbeestje die iedereen kent. Maar ook de larve van een lieveheersbeestje is een kei in het eten van bladluizen! Lekker laten rondlopen en dit gekke beestje komt je vanzelf helpen in de tuin! 

Veelvraten

Lieveheersbeestjes leven maar een jaar, maar wetenschappers schatten in dat een lieveheersbeestje in zijn leven 5000 bladluizen kan eten! Naast bladluizen, eet hij ook spintmijt, wolluis en andere voor de planten schadelijke kleine insecten. Een lieveheersbeestje is dus erg nuttig in een tuin! Ook veel lieveheersbeestjes in de tuin? Zorg dan voor een groene tuin, want de eitjes worden afgezet op bladeren. Én gebruik geen spray, want dat dood niet alleen de bladluis, maar ook het lieveheersbeestje. Benieuwd of jouw tuin geschikt is voor het lieveheersbeestje?

Gebruik de tuincheckkaart!  

Activiteiten in juli rondom het lieveheersbeestje

Determinatiecafé Oostvaardersplassen

KNNV-werkgroep Natuurcafé Lelystad organiseert sinds vorig jaar determinatiecafés in het Veldstation van Staatsbosbeheer in Lelystad. Je kunt hier als vrijwilliger helpen bij het gezamenlijk uitsplitsen van de vangsten en het verder op naam brengen van de soorten insecten. Voor veel soorten betekent dat, dat ze opgestuurd worden naar een soortenspecialist. Het is erg leuk om van elkaar te leren. Je bent van harte welkom in het Veldstation!