Alles over de aardbei

De aardbei heeft eigenlijk geen introductie nodig, want wie kent hem niet? Maar wist je dat aardbeien heel makkelijk zelf te kweken zijn? Ook heel gemakkelijk in een pot. Van een paar planten oogst je al boterhammen vol heerlijks.  

Eigen gekweekte aardbeien pluk je als ze helemaal rijp zijn, dan zijn ze op hun lekkerst. De bloemen worden druk bevlogen door insecten. De meeste soorten hebben witte, een enkel ras paarsige bloemen. 

Koop je aardbeien in de winkel? 

Aardbeien zijn in de maanden mei tot en met september in Nederland in het seizoen. Koop bij voorkeur biologische aardbeien, want er worden veel pesticiden op aardbeien uit de supermarkt gevonden. De aardbei is ook een heel makkelijke plant om zelf in de tuin te kweken.

De aardbei is heel divers: wist je dat?

  • De meeste aardbeiensoorten witte bloemen hebben, maar er bestaan ook soorten met roze/paarse bloemen. 
  • Er zijn vroege, middelvroege en late rassen zodat je heel lang kunt oogsten en zelfs rassen die de hele zomer doorbloeien zoals Ostara.
  • Aardbeien maken uitlopers waaraan jonge planten groeien. Die kun je zelf planten (eind augustus) of weggeven. 
  • Er ook bosaardbeien en sieraardbeien zijn. Bosaardbeien zijn klein maar erg zoet. Sieraardbeien komen ook regelmatig voor in de Lelystadse tuin. Deze aardbeien zijn ook eetbaar, maar smaken helemaal nergens naar. 
  • Eet aardbeien niet ijskoud, maar haal ze een halfuurtje voor je ze gaat eten uit de koelkast. Op kamertemperatuur hebben ze veel meer smaak en worden ze zoeter. 

Activiteiten in juni rondom de aardbei

Nationale Tuinweek

10 t/m 18 juni is de Week van de Tuin met als thema ‘De Klimaatvriendelijke Tuin’. Wist je dat je door de bodem te bedekken met planten, je heel makkelijk onkruid tegen kan gaan? Deze bodembedekkers groeien heel snel en laten zo geen ruimte meer over voor al het onkruid. Ben je een fijnproever en houd je van klein? Kijk dan eens naar wilde aardbeitjes. Deze bodembedekker doet het goed onder en tussen struiken. De bosaardbei is klein, maar smaakt groots!

Nationale Buitenspeeldag

Op 14 juni is het Nationale Buitenspeeldag. Ga deze dag lekker naar buiten en op avontuur uit!

Recepten met aardbeien! Het lekkerste eten pluk je zelf (:

Fruitwater

Water is ontzettend gezond, maar niet super spannend. Fruitwater is daarom een leuk én lekker alternatief! Bijvoorbeeld met aardbeien en munt. Leuk voor het hele gezin!

Recept voor fruitwater

Aardbeien met asperges

Aardbeien en aspergers een goede combinatie? Ja, zeker! Bijvoorbeeld in een lekkere zomersalade.

Recept voor een zomersalade

Smoothiebowl met aardbeien

De dag goed beginnen met een smoothiebowl als ontbijt. Je kan veel varieëren met een smoothiebowl. Bijvoorbeeld met aardbeien, geraspte kokos en pecannoten.

Recept voor smoothiebowl