Zeeland
Overig
donderdag12okt2017

Scholieren uit Goes geven advies aan onderwatermolenbedrijf Tocardo

Vijfenvijftig scholieren van het Calvijn college in Goes zijn ingeroepen door onderwatermolenbedrijf Tocardo om advies te geven over de toekomst van hun bedrijf.

Onder begeleiding van IVN vormen middelbare scholieren en MBO-ers een Jongeren Advies Bureau van waaruit zij zich buigen over vraagstukken waar bedrijven of instanties mee worstelen. De jongeren leveren dan vanuit een frisse en vernieuwende blik, als een echt adviesbureau, oplossingen voor deze vraagstukken.

Na 10 jaar ontwikkelen heeft Tocardo in september 2015 vijf turbines in een stroomgat van de Oosterscheldekering opgehangen, wereldwijd de grootste getijdencentrale van het moment. In de herfst van 2017 zijn 55 leerlingen VWO3 opgeroepen zich te verdiepen in getijdenenergie. Tocardo legt hen vervolgens deze twee vragen voor:

Ontwikkel een prototype voor educatiemateriaal zoals bijvoorbeeld een schaalmodel getijdencentrale voor het basisonderwijs, wat inzichtelijk maakt hoe getijdenenergie werkt. En Ontwikkel educatieve opdrachten voor de bovenbouw van het basisonderwijs die passen bij de verschillende aspecten van getijdenenergie.

“Deze jonge adviseurs staan veel dichter bij de doelgroep die we willen betrekken bij getijdenenergie, dan volwassenen. Juist daarom vragen we de jongeren om advies”, vertelt Peter Scheijgrond van Tocardo.

Op 5 oktober gaf dhr. Jacob van Berkel, lector Delta Power op de Hogeschool Zeeland, de jonge adviseurs een interessante les over getijdenenergie. Hierna brachten ze onder begeleiding van enkele Rijkswaterstaatgidsen een bezoek aan een pijler in de Oosterscheldekering. Bovenop de pijler is de kracht van het water, waarmee de getijdenenergie wordt opgewekt, duidelijk zichtbaar. Het is op deze plek waar in Zeeland ‘stroom uit de maan’ wordt gemaakt. De kennis hierover wordt gezien als hét nieuwe exportproduct van de toekomst in waterrijk Nederland.

JAB GOES

Voor de jongeren vormen de vragen die Tocardo hen voorlegde een uitdagende manier om met het onderwerp bezig te zijn. En wie weet, misschien zit er wel een toekomstige waterbouwer tussen de scholieren!

In december 2017 worden de beste vier adviezen in Goes gepresenteerd aan de opdrachtgever en de betrokken partijen.