Zeeland
Recreatie
maandag04jan2021

Al meer dan 31 jaar een hart voor IVN

Al sinds 1989 is Ine een actieve en betrokken IVNer. Je kunt haar vinden in en om Nationaal Park Oosterschelde. Door het volgen van cursussen is geen onderwerp haar vreemd: ze weet van zowel zoet, zout als brak. Haar liefde voor de natuur zat er al vroeg in. Als kind spendeerde ze haar tijd het liefst in de tuin waar ze alles wat daar groeide en bloeide onderzocht. Ook tijdens de wekelijkse wandeling op de kostschool genoot ze met volle teugen van buiten zijn.

Na het krijgen van kinderen en hard werken in een eigen zaak was het in 1989 tijd om haar passie weer op te pakken. Een vriendin vroeg haar om lid te worden van een werkgroep schoolbiologie. Zo gezegd zo gedaan: “in ‘89 de zaak verkocht en hup de natuur in gevlogen!”

Op de vraag of ze een favoriet plekje heeft aan de Oosterschelde hoeft ze niet lang na te denken: “Dat is bij de Plompe Toren. Aan de ene kant heb je er prachtig zicht over de Oosterschelde en aan de andere kant een inlaag waar je ’s ochtends kunt genieten van allemaal vogels. Ik ben er ieder jaar te vinden in de Deltawagen van Natuurmonumenten.”

Met een gids leer je pas echt kijken

In de loop der jaren heeft Ine zich in en rondom Nationaal Park Oosterschelde ontwikkeld tot allround natuurgids. Zo houdt ze zich onder andere bezig met het verzorgen van excursies rondom de zilte zaligheden en organiseert ze activiteiten als sleepnetvissen. Ze vertelt dat je met een gids toch weer net andere dingen ziet en beleeft. Door net dat beetje extra informatie te geven beleef je de natuur pas echt.

“Als we op zoek gaan naar zilte zaligheden vertrekken we vanaf minicamping Zeelucht in Wissenkerke. We sturen ouders en kinderen de dijk op om daar naar alikruiken en naar mosselen te zoeken. Als we die hebben gevonden gaan we op zoek naar oesters. Vroeger was dit armeluiskost. Nu genieten de mensen na afloop van een oester met een glaasje prosecco. Hartstikke leuk.”

Ook het werken met schoolklassen geeft Ine veel energie. Ze vertelt: “als we op zoek gaan naar oesters is de reactie van kinderen meestal: het is net snot!” Jongens durven ook vaak niet als eerste over de brug te komen om te proeven. Meiden daarentegen wel. “Hup! Een oester in de mond en geprobeerd.”

Op digitaal gidsenavontuur

Vanwege het coronavirus was het dit jaar lastig om activiteiten te organiseren in en rond het Nationaal Park. Om toch met elkaar in contact te blijven werd eind november een digitaal gidsenuitje georganiseerd. Onder het genot van een langs gebracht Zeeuws ontbijtje werden de gidsen door Chiel Jacobusse van het Zeeuwse Landschap meegenomen in een aantal pareltjes van de Oosterschelde. Ine sluit af met de woorden: “het was gewoon echt heel leuk.”