Regionieuws IVN Groningen | november 2018

IVN is in Groningen volop in beweging. Ook in het regio-overleg dinsdag 30 oktober jl. zijn veel activiteiten en ervaringen met elkaar gedeeld. Omdat veel informatie uit dit overleg óók interessant zijn voor overige (bestuurs)leden, benoemen we een aantal van deze 'pareltjes' in deze nieuwsbrief.   

Deze nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Groningen. Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen, stuur je kopij dan naar j.boekhout@ivn.nl

Agenda 2018 IVN Groningen

Zaterdag 24 november 2018: Workshop Storytelling (Duurzaamheidscentrum Assen)

Agenda 2019 IVN Groningen

Dinsdag 26 februari 2019 - 18.00 - 21.00 uur Regio-overleg Groningen
Zaterdag 1 juni 2019 - 9.00 - 12.00 uur bezoek Kolkenproject IVN Westerwolde-Oldambt
Dinsdag 1 oktober 2019 - 18.00 - 21.00 uur Regio-overleg Groningen

Landelijke Raad 2018

Zaterdag 15 december 2018

Landelijke Raad 2019

Zaterdag 9 maart 2019 
Zaterdag 22 juni 2019
Zaterdag 5 oktober 2019
Zaterdag 14 december 2019

Locatie bekend eerste Tiny Forest in de stad Groningen

De locatie van de eerste Tiny Forest in de stad Groningen is bekend. Deze wordt aangelegd in de wijk Gravenburg. Een aantal actieve leden van IVN Groningen-Haren brengen hun expertise en ondersteuning aan dit project; zij denken mee over de keuze van de volgende locaties en/of de rol die IVN Groningen-Haren kan spelen bij de educatie en het betrekken van de buurt bij de Tiny Forest. 

Nacht van de Nacht - op bezoek bij de biologische boer

Eens een andere opzet voor jeugdactiviteit gedurende de Nacht van de Nacht; kinderen in het omgeving van Loppersum waren tijdens de Nacht van de Nacht welkom op de biologische boerderij Eikemaheert. IVN Noord Groningen heeft deze nacht een activiteitencarrousel georganiseerd met       4 verschillende activiteiten op en rond de boerderij, zoals 'Zonnebloemen oogsten', 'Vind de weg als een nachtdier', 'Voel en ruik als een nachtdier' en 'Sterren kijken'. Na een welkomstwoord van wethouder Schollema doorliepen de kinderen het actviteitencaroussel a.d.h.v. een opdrachtenformulier. De kinderen gingen na afloop met een duurzaam cadeautje weer naar huis. Het volledige verslag is te vinden op OnsIVN onder de groep Regio Groningen. 

Scharrelkidsactiviteit - Het bos is een dag van jou!

Kinderen mogen, met minimale gereedschappen, een eigen wereld creëren in het bos. Met slechts een dekzeil, een stuk touw, een mesje en een pak hooi hebben de kinderen vrij spel in het bos. De organisatie laat de kinderen vervolgens met 'rust' en houden toezicht op afstand. IVN Westerkwartier heeft i.s.m. Staatsbosbeheer deze bijzondere jeugdactiviteit bedacht. Kunnen kinderen zichzelf vermaken  en zo ja, hoe doen ze dat? Gaan ze hutten bouwen? Groepjes vormen? Normaliter zetten IVN jeugdbegeleiders een activiteit uit waaraan iedereen gebonden is aan een programma, maar wat gebeurt er als er geen programma is? Ook hier is het volledige verslag te vinden op OnsIVN onder de groep Regio Groningen.  

Projectplan Boerenerven - Tuinen Westerkwartier

Boerenerven bepalen voor een groot deel het karakter van het Westerkwartier. Van oudsher hebben boerenerven een beplanting die aansluit bij het landschap, maar dit is in de loop van de tijd veranderd. Bij veel erven ontbreekt de beplanting en daarnaast veranderen veel erven in siertuinen door de keuze van moderne beplanting. Hierdoor wordt de samenhang met het landschap minder en verandert het karakter ervan. IVN Westerkwartier is daarom een project gestart met het doel het streekeigen karakter van het Westerkwartier te versterken en het vergroten van de natuurwaarden. Lees meer op OnsIVN - groep regio Groningen.

Leerlingen Basisonderwijs speuren rond de Oudeschanskerkolk - een geologisch en archeologisch avontuur 

IVN Westerwolde - Oldambt is al enige jaren bezig met het herstellen van de Oudeschankerkolk in het Oldambtgebied. Op dit moment biedt IVN Westerwolde-Oldambt ook interactieve gastlessen aan over de cultuurhistorische betekenis van kolken. Na een theoretische toelichting/uitleg gaan leerlingen met een IVN gids archeologisch bodemonderzoek doen met behulp van een metaaldetector. Er is veel vraag vanuit de scholen voor deze excursie; 5 scholen met in totaal 90 leerlingen hebben zich al aangemeld. Ook een student van de RUG gebruikt de Oudeschansterkolk voor zijn afstudeerproject. Lees meer: https://www.ivn.nl/provincie/groningen/bovenbouw-groep-7-8

Huiveren bij de kolk in Oudeschans

In aansluiting hierop organiseert IVN Westerwolde-Olambt op 18 november a.s. een spannende spookvertelling bij de kolk in Oudeschans. 

Want spookt het bij de kolk van Oudeschans? Volgens de overlevering wel. Sinds het ontstaan van de waterpoelen, gaan er verhalen rond over duivels, heksen en ‘witte wieven’. In Oudeschans kan je zelf ervaren wat er gebeurt, als de vuren worden ontstoken en de verteller het water laat spreken. Wie durft, kan erbij zijn op zondagavond 18 november. Lees meer....

Workshop Storytelling op zaterdag 24 november a.s. - reminder

Sinds er taal is, zijn er verhalen. Verhalen zijn een krachtig en effectief middel om mensen te raken en te verbinden. Hoe kan je als natuurgids Storytelling inzetten om jouw boodschap onder de aandacht te brengen?
De workshop Storytelling vindt plaats op zaterdag 24 november a.s. van 10.00 - 15.30 uur in het Duurzaamheidscentrum Assen. Adres: Bosrand 2, 9401 SL Assen. Meld je hier aan!

IVN cursus Jeugdbegeleider/Natuurouder Noord Groningen

Vind je het ook belangrijk natuur in de harten van kinderen te brengen? En wil je je talenten in het begeleiden van kinderen bij buitenactiviteiten (verder) ontwikkelen? Dan is de cursus Jeugdbegeleider/Natuurouder echt iets voor jou! In deze praktsche en interactieve cursus van 8 dagdelen leer je planmatig natuuractiviteiten organiseren, je ontdekt de verschillende interesses van kinderen en ontwikkelt vaardigheden als begeleider van natuuractiviteiten. 

Deze cursus wordt georganiseerd door IVN Noord-Groningen i.s.m. IVN Groningen en Staatsbosbeheer NP Lauwersmeer. Lees meer.....

Struuntochten met leerlingen uit Stadskanaal

Vrijwilligers van IVN Veenkoloniën hebben de afgelopen periode struuntochten georganiseerd voor leerlingen uit de hoogste klassen van de basisschool. Het gaat erom kinderen anders naar de omgeving te laten kijken. Wat zie je, wat herken je, wat wil je graag weten…. Kan je door goed rondkijken misschien zelf het antwoord vinden? In dit jaargetijde is er veel te zien en te beleven. 

IVN Veenkolonien BO 2Inspiratiedag Kind & Natuur

Een stralende herfstdag, bijna honderd nieuwsgierige en enthousiaste deelnemers, een inspirerende spreker en allemaal bevlogen workshopleiders; dat waren de ingrediënten voor een geslaagde Inspiratiedag Kind & Natuur, die op zaterdag 13 oktober plaatsvond in De Veldhoeve in Orvelte.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras trapte de dag af met een fascinerend verhaal over de werking van het kinderbrein en de invloed die natuur hierop heeft: “Een spel van verwachting en verrassing. Dat is hoe kinderen leren. En waar kun je dat beter doen dan buiten”. Vervolgens gingen de deelnemers uiteen om in kleine groepjes aan de slag te gaan met verschillende thema’s, die overigens wel allemaal hetzelfde doel hadden: hoe brengen we de natuur en natuurbeleving weer terug in de levens van kinderen. 

Aan het eind van de dag gingen de deelnemers boordevol informatie en inspiratie weer naar huis.