Flevoland
Duurzaamheid
dinsdag12jul2016

Scholieren presenteren creatieve oplossingen voor overheden

Lelystad – Technasiumscholieren uit heel Flevoland presenteerden op woensdag 29 juni en woensdag 6 juli op twee symposia hun ideeën en oplossingen voor vraagstukken van de Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en de gemeenten Almere, Lelystad en Zeewolde, op het gebied van reststromen en circulaire economie.

Zij deden dit in het kader van een langlopend samenwerkingsproject over dit thema, waarbij IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, het Flevolands technasiumonderwijs en Flevolandse overheidsinstellingen en ook enkele lokale ondernemers samenwerkten. Het meerjarige project is geïnitieerd door IVN, in opdracht van het Kennisprogramma DuurzaamDoor.

Op 29 juni presenteerden leerlingen van het Helen Parkhurst in Almere, het Emelwerda college in Emmeloord en RSG Slingerbos|Levant in Harderwijk en Zeewolde. Op 6 juli waren de scholieren van Scholengemeenschap Lelystad en het Almere College uit Dronten aan de beurt. Zij hebben in opdracht van Flevolandse overheden lokale, bestaande vraagstukken onderzocht en uitgewerkt. Op de beide symposia gaven zij hun opdrachtgevers uitgebreid advies. Die toonden zich blij met verrast met de vaak eenvoudige, en ook creatieve en goed doordachte ideeën.

Foto's van beide bijeenkomsten zijn hier te vinden.

Bestuurders

Gedeputeerde Arie Stuivenberg en wethouder van Lelystad, Elly van Wageningen, namen op de bijeenkomsten de adviezen van de jongeren officieel in ontvangst. Niet alleen de gepresenteerde adviezen, maar van alle groepjes technasiumleerlingen die aan Scholier zoekt Waarde2.0 hebben meegedaan.

Beide bestuurders zeiden trots te zijn op ‘hun’ leerlingen. Volgens de wethouder lost de jonge generatie de problemen op die de oudere generatie heeft veroorzaakt, en “dat doen deze jongeren ook nog eens heel goed”. De gedeputeerde spoorde de oudere generatie aan “beter naar jongeren luisteren”, en roemde het innovatieve, lokale en eenvoudige karakter van de adviezen.

 

Dit project  maakt deel uit van het provinciale Kennisprogramma Duurzaam Door Flevoland en wordt mede mogelijk gemaakt door Duurzaam Door. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Flevoland.