Webinar Nederland Zoemt

Op donderdag 1 december organiseert Nederland Zoemt een webinar over de praktijk van bijvriendelijk beheer. In het webinar doe je kennis op en bekijk je het onderwerp vanuit verschillende perspectieven. 

Programma

 • Bijvriendelijkste gemeente 2022: Arnhem
  Arnhem is verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van 2022. Vivienne van Sante, stadsdeelmanager wijkonderhoud bij de Gemeente Arnhem én ecoloog, vertelt over de aanpak van gemeente Arnhem. Aan bod komt: Hoe borg je het kruidenrijk maaibeheer in het beleid en de uitvoering? Hoe monitor je of het goed gaat? En hoe werk je samen met bewoners en groepen in de gemeente? Ook geeft Vivienne praktische tips voor gefaseerd maaien.

 • Bijenadvies Museumpark Arnhem 
  Een van de prijzen die de bijvriendelijkste gemeente van het jaar ontvangt, is gratis bijenadvies van advies- en ingenieursbureau TAUW. In Arnhem heeft TAUW in kaart gebracht hoe het Museumpark bijvriendelijk kan worden ingericht. Pim de Kwaadsteniet vertelt hoe ze dat hebben aangepakt en wat het resultaat is. 

 • Arnhem Zoemt, stichting van en voor bewonersinitiatieven
  Arnhem Zoemt heeft als doel het leefgebied van de wilde bij in Arnhem te versterken en vergroten. Zo zetten Arnhemmers uit 10 wijken zich in voor hún wilde bij. Astrid Boerkamp vertelt hoe Arnhem Zoemt dit voor elkaar krijgt met de actie ‘adopteer een bij’.

 • Bestrijdingsmiddelen en het effect van omliggende gebieden op biodiversiteit
  Naast de invloed van het eigen groenbeheerplan, heb je als gemeente ook te maken met de effecten van omliggende land- en tuinbouwgebieden op lokale biodiversiteit. Berthe Brouwer, Programmaleider Landbouw van Natuur & Milieu, legt meer uit over de relatie tussen landbouw en biodiversiteit binnen de gemeente en geeft een aantal concrete handvaten om als gemeente mee aan de slag te gaan.

 • Verkiezing Bijvriendelijkste Gemeente 2023
  Sjoerd Luiten van Nederland Zoemt licht toe hoe gemeenten kunnen meedoen aan de verkiezing van Bijvriendelijkste Gemeente 2023.

Dit webinar wordt georganiseerd door Nederland Zoemt, een programma waarin IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu samen met gemeenten in actie komen voor de wilde bij. Dit webinar wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners Jub Holland, Griffioen Wassenaar, TAUW en TP Solar.

Datum en tijd

Donderdag 1 december: 15:30-16:45 (je kunt inloggen vanaf 15:15u)

Aanmelden

Aanmelden voor het webinar kan via onderstaand formulier. Je ontvangt na aanmelding per mail een instructie over hoe je kunt inloggen op het webinar. Het webinar vindt plaats via Zoom. Heb je vragen? Mail dan naar Sjoerd Luiten, projectleider van Nederland Zoemt: s.luiten@ivn.nl  

IVN verwerkt je gegevens in het kader van de Nederland Zoemt. Ook verwerken wij je gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer weten? Raadpleeg ons Privacy- en cookiestatement.