Cursus Planten geven

In de plantencursus leren de cursisten hoe zij planten determineren met behulp van een flora. De plantencursus is een van de meest gegeven IVN-cursussen. Hij wordt meestal in het voorjaar aangeboden. 

Cover Cursus wilde plantenIn de plantencursus leren de deelnemers over de bouw en de verspreiding van wilde planten en zij leren hoe zij planten op naam brengen met behulp van een flora.

De cursus wordt gegeven door IVN-afdelingen. Hij vindt meestal in het voorjaar plaats en bestaat vaak uit drie of vier binnenlessen en één of twee buitenlessen/excursies.

Er is een cursusboek voor de plantencursus verkrijgbaar waarin naast basale plantenkennis het determineren van planten beknopt en duidelijk worden behandeld. In het cursusboek komen zowel de Veldgids Nederlandse flora van Henk Eggelte als de Heukels' Flora van Nederland aan de orde. In de cursus zelf wordt meestal een keuze gemaakt voor één van deze flora.

Geef je een cursus over planten of wil je er een gaan geven? Hieronder staat meer informatie voor docenten en cursuswerkgroepen.

Cursus Wilde planten


Doelgroep
Volwassenen met weinig kennis van planten

Meest geschikte cursusperiode
Maart t/m juli

Cursusmateriaal

Voor cursisten:

Het cursusboek Cursus Wilde Planten kost € 12,50 per stuk. Voor IVN-afdelingen die een cursus geven en minimaal 5 boeken bestellen geldt een prijs van €7,50 per stuk. Bestel het benodigde aantal exemplaren in de IVN Webwinkel. Gebruik hierbij de kortingscode voor afdelingen. Deze vind je op Ons IVN in het menu Vereniging > Cursussen > Cursus wilde planten.

Voor docenten:

  • IVN-docenten die in 2020 een plantencursus geven, kunnen een gratis voorbeeldexemplaar van het nieuwe cursusboek opvragen via het bestelformulier.
  • Er is een toelichting voor docenten over gebruik van het cursusboek in de cursus: Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten
  • Daarnaast zijn er Powerpoints voor gebruik in de les. Ook deze kunnen docenten vinden op Ons IVN in het menu Vereniging > Cursussen > Cursus wilde planten.

Organisatie
Naast het lesgeven zelf, komen de volgende werkzaamheden kijken bij het aanbieden van de plantencursus:

  • Cursuslocatie reserveren/huren
  • Werving en inschrijving cursisten
  • Begroting van inkomsten en uitgaven
  • Koffie, thee en wat lekkers voor de bijeenkomsten

Afsluiting
Je kunt de deelnemers een certificaat geven bij de afsluiting van de cursus. Deze is te downloaden op Ons IVN (menu Vereniging > Cursussen > Cursus wilde planten) .

Ben je nog niet actief op Ons IVN? Je kunt je hier aanmelden.

Meer informatie
Vragen? Neem gerust contact op met het IVN Cursushuis via cursushuis@ivn.nl of bel 020 - 622 8115.