Wonen en werken in het groen

Op welke manier kun je als bedrijf jouw terrein uit meer laten bestaan dan steen en beton? Hoe zorg je als woningbouwcorporatie dat het creëren van meer woonruimte niet ten koste gaat van groen in de omgeving? IVN helpt jou met praktische tips om natuurinclusief te (ver)bouwen. Want meer groen is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar ook voor de gezondheid en productiviteit van mensen. Laten we samen aan de slag gaan.

Wil je natuurinclusief bouwen, maar heb je behoefte aan wat handvatten waarmee je meteen aan de slag kunt? Mooi. Wij hebben een aantal kant-en-klare producten om je te helpen. Sommige kun je alleen toepassen, anderen doen we samen. Net wat jij wil.

whitepaper

Whitepaper ‘Wat natuur met je doet’

Wil je eerst meer lezen over wat natuur met je doet als mens? Wetenschapsjournalist Mark Mieras zette op ons verzoek op een rij welke positieve effecten natuur heeft op de mens, zowel qua wonen als werken. Wat blijkt? Natuur om je heen heeft een stressverlagend effect. Bewegen in de natuur heeft een sterker effect dan bewegen in een stedelijke omgeving. En wil je de productiviteit, creativiteit en kwaliteit van het werk van medewerkers verhogen? Zorg dat dan ze een groene omgeving om zich heen hebben. Download het whitepaper voor meer interessante weetjes over het belang van groen.

Tiny Forest voor bedrijven

Wil jij als bedrijf de werkomgeving vergroenen? Dan hebben wij een product dat jou op een simpele manier gaat helpen: een kant-en-klaar Tiny Forest, oftewel inheems minibos van ongeveer 200m2 met inheemse bomen voor bedrijven. Het bos heeft ongeveer de grootte van een tennisbaan, maar we kunnen het oppervlakte aanpassen aan jouw wensen en mogelijkheden. Kun je een deel van jouw parkeerterrein missen of heb je een braakliggend stuk grond waar je geen raad mee weet? Dan is het aanplanten van een minibos ideaal. In het bosje kunnen jouw medewerkers pauzeren, vergaderen en zelfs werken als je wil.

Gun jij jouw medewerkers meer ontspanning, productiviteit en creativiteit? Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden. Ga snel naar onze pagina ‘Tiny forest voor bedrijven’ en plant met ons mee. Of download de flyer Flyer Tiny Forest voor bedrijven

JFactsheet ouw omgeving groener maken samen met de woningcorporatieSamen met bewoners vergroenen

Ben je ondertussen overtuigd van het nut van groen in de directe woon- of werkomgeving? Tijd om aan de slag te gaan. Er zijn allerlei oplossingen te verzinnen om op een laagdrempelige manier te zorgen voor meer groen rondom de woningen. Denk aan het aanleggen van moestuintjes in de binnentuin of geveltuintjes op de stoep. Doe mee aan NL Doet, Burendag of aan onze Plant mee-campagne. Zo sla je makkelijker de handen ineen als corporatie en bewoners.

Ideeën opdoen? Lees onze tips:

Groen dak

Denk niet alleen aan de bodem, maar ook hogerop. Misschien is het wel mogelijk om het (schuur)dak te bekleden met groen? Je kunt gaan voor sedum, maar ook voor grassen en zelfs een moestuin. Een groen dak, zorgt net zoals een groene tuin, voor koelte in de zomer en een betere waterafvoer. Ook zuivert het de lucht.

Groen dak - ShutterstockFoto: Shutterstock

Natuurinclusief bouwen

Wat betekent Natuurinclusief bouwen eigenlijk? Meer ruimte voor groen bij nieuwbouw, renovatie of herstructurering. Dat is waar we voor gaan bij natuurinclusief bouwen. Of het nou de gebouwen, de omgeving of beide zijn. Er komt plek voor meer plant- en diersoorten waardoor de biodiversiteit omhoog gaat. We verbinden wonen, werken en de natuur met elkaar. Resultaat: een betere leefomgeving voor mens én dier.

Natuur in de directe omgeving zorgt voor meer biodiversiteit, een betere waterberging en een koelere omgeving in warme maanden. Er zijn gelukkig al steeds meer mooie initiatieven, zoals inbouwkasten voor broedende vogels of groene daken.

Wil jij ook bedragen aan meer groen in de buurt of op het bedrijventerrein? Wij kunnen je helpen met op maat gemaakte producten. Meer over al deze groene producten lees je op onze pagina ‘Natuurinclusief bouwen met IVN.’ 

Bedrijfsbos

Deel jouw groene plek

Ben je enthousiast aan de slag gegaan en trots op het mooie resultaat? Leuk als je het deel op sociale media met de hashtag #plantmee.

Wat kun jij nog meer doen?