IVN Natuurouder worden

Natuurouder zijn geeft energie! Want behalve inhoudelijke kennis, krijg je er vooral veel plezier voor terug. Je hoeft geen enorme kennis van natuur of ervaring met het begeleiden van groepen te hebben, enthousiasme is het belangrijkste!

Wat zijn IVN Natuurouders?

Natuurouders zijn (groot)ouders en andere enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met kinderen op onderzoek te gaan in de natuur en iets te leren over de natuur. Ze helpen bij de uitvoering van het natuuronderwijs. De invulling van de lessen is en blijft de verantwoordelijkheid van de school en de leerkracht. Natuurouders helpen de leerkracht om met de kinderen naar buiten te gaan en hun omgeving beter te leren kennen.

Wat leer je?

In de Natuuroudercursus leer je meer inzicht te krijgen in de omgang met een groepje kinderen en hoe kinderen leren en welk lesmateriaal beschikbaar is. Daarnaast doe je basiskennis van natuur en milieu op.

Hoeveel tijd kost het?

De cursus bestaat uit 5 à 6 bijeenkomsten, waarvan een deel praktijk.

Natuurouder, en dan?

Na het volgen van de IVN cursus Natuurouder, zul je regelmatig (afhankelijk van wat je afspreekt) helpen bij het uitvoeren van natuurlessen geven op de school van je (klein)kind. Raak meer betrokken bij de school van je (klein)kinderen, en draag daarnaast bij aan de kwaliteit van het natuuronderwijs.

In deze video zie je hoe Natuurouders in de provincie Zeeland te werk gaan:

Een cursus volgen

Geïnteresseerd om als IVN Natuurouder aan de slag te gaan bij een school in jouw buurt? Door het hele land worden door IVN-afdelingen cursussen gegeven om Natuurouders op te leiden. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is per locatie verschillend.

Wil je meer informatie om uit te zoeken wat er mogelijk is? Neem dan contact op met het IVN Cursushuis via cursushuis@ivn.nl

Ben je lid van een IVN-afdeling en wil je een Natuuroudercursus gaan organiseren? Kijk dan op de pagina Natuurouders opleiden