Moestuincoach iets voor jou?

De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom is er behoefte aan moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan.

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Word dan moestuincoach en ga aan de slag op scholen en kinderopvangcentra!

Workshop ‘Moestuinieren met Kinderen’ 

Opleiding Moestuincoach

Moestuinieren goed voor kinderen

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. IVN Natuureducatie en Velt bundelen de krachten en leiden graag alle moestuinliefhebbers en experts op tot echte ecologische moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. In 4 trainingsdagen bieden professionele lesgevers van Velt en IVN een stevige basis voor ervaren moestuinierders.

Vaker moestuinieren

Veel scholen of kinderopvang zouden graag met hun groep in een moestuin aan de slag gaan. Dat blijkt uit het Onderzoek Schooltuinen, dat is uitgevoerd in 2021 door DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van Alliantie Schooltuinen. Echter, niet iedere leerkracht of pedagogisch medewerker heeft groene vingers en zoekt juíst ondersteuning. De moestuincoach kan deze scholen of kinderopvang bijstaan bij het begeleiden en onderhouden van de moestuin.

Zaaien onder leiding van experts

Het is een geweldige belevenis om met een hele groep kinderen het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs willen ze natuurlijk graag proeven! Die ontdekkingstocht kan starten op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer of in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen. Moestuincoaches laten kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Hoe werkt het?

De opleiding tot moestuincoach bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De opleiding bied je een stevige basis om aan de slag te gaan en om je verder te specialiseren in één of meerdere domeinen waarin een coach actief is.

Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Zo geef je een korte gastles op een school en werk je (alleen of in groep) een eindopdracht uit. Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren.

Bekijk het actuele cursusaanbod

 

Heb je interesse om mee te doen aan een opleiding?

Is er nu geen aanbod bij jou in de buurt? In 2023 starten opleidingen in Gelderland, Zeeland, Zuid-Holland en Groningen. ‪‪‪Mogelijk komen er nog meer provincies en data bij. Schrijf je in en krijg bericht als een opleiding bij jou in de buurt van start gaat.

Schrijf je in

Aankomende cursussen

Bekijk alle