Gezondheid
woensdag06feb2019

Bouw van serre, tuin en kunstproject Oncologiecentrum VieCuri

VieCuri heeft sinds 2015 een Oncologiecentrum waar artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen spreekuur houden. Dat is prettig voor de patiënten die daarmee op één locatie met veel privacy, rust en bekende zorgprofessionals hun zorg ontvangen.

Vrijdag 14 december ging de eerste schop de grond in om het Oncologiecentrum uit te breiden met een serre, tuin en kunst. Het project heeft de mooie naam BuitensteBinnenTuin gekregen. De opening vindt naar verwachting in mei 2019 plaats.

Wie een afspraak heeft in het Oncologiecentrum is logischerwijs gespannen. Vaak krijgen patiënten een uitslag te horen: is de uitslag goed of is er sprake van kanker? Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis bedacht het concept Human Sense Modulation en de BuitensteBinnenTuin om spanning rondom een afspraak te verminderen.

“Ik zag wat er gebeurt in winkels rond de kerst; door specifieke belichting, geuren en een mooie presentatie, worden mensen als vanzelf aangezet om iets te kopen. Ik bedacht dat het dan toch ook moest lukken om mensen die heel bang zijn, gerust te stellen door het gebruik van bepaalde verlichting, geluiden, geuren en kleuren. Onderzoeken laten zien, dat de natuur stressverlagend werkt. De tuin en serre worden een verlengstuk van onze wachtruimte. Patiënten met kanker kunnen er hun zinnen verzetten. Als beoogd resultaat kunnen ze het gesprek met de arts beter volgen en staan ze meer open voor de zorg die ze ontvangen.”

Jean Henkens, parkbioloog-landschapsarchitect van Center Parcs en bedenker van de tuin inspireerde VieCuri met zijn woorden: “Er zijn honderden plekken waar je je handen kunt wassen. Je wast ze en verfrist ze. Maar hier is ook een plek nodig waar je een verfrissing aan je geest wil geven.”

Samen met onder andere de Universiteit van Maastricht wordt de werking van dit concept wetenschappelijk onderzocht. “Er is veel belangstelling, uit het hele land krijgen we telefoontjes.” VieCuri is voor zover bekend het enige ziekenhuis dat het prikkelen van de zintuigen in de volle breedte toepast. “De komende jaren gaan we met wetenschappelijk onderzoek proberen aan te tonen dat dit concept daadwerkelijk voordelen biedt voor patiënt, arts en de gezondheidszorg. Als dit lukt, dan kan dit concept worden toegepast in ieder ziekenhuis ter wereld.

VieCuri gaat ook kunst inzetten om patiënten beter voor te bereiden op hun gesprek met de specialist. Kunst kan zorgen voor een ander perspectief bij mensen, zoals inspiratie, zingeving of troost. Het kunstproject duurt één jaar. Elk van de vier seizoenen staat er iets anders centraal.

Bron: www.viecuri.nl/nieuws/2018/december/bouw-van-serre-tuin-en-kunstproject-...