Groen Traineeship
Groen Traineeship
maandag08feb2021

Groen Traineeship trekt veel jongvolwassenen

Door corona neemt de aandacht voor natuur en milieu toe, ook onder jongeren en jongvolwassenen. Dat blijkt ook uit het aantal aanmeldingen voor het Groen Traineeship. “We hebben al een recordaantal van 120 aanmeldingen, en van de veertien aangeboden projecten zitten er al acht vol”, vertelt Wanne Roetemeijer, secretaris van het Groen Traineeship enthousiast. “Wat ook zal helpen”, zegt Roetemeijer, “veel jongeren hebben nu de tijd, wereldreizen maken zit er even niet in. Onze aanpak, één dag per week aan de slag in een groene organisatie, pakt goed uit!” 

De trainees die zich hebben aangemeld zijn ook enthousiast. “Ik vind milieu en duurzaamheid erg belangrijk en wil mijn tijd graag nuttiger besteden.” Aldus Vera Vermeulen, toekomstig trainee in het FOMO-team. “Ik wilde wat dingen uitproberen of gaan studeren, en omdat dit Traineeship maar één dag per week is, is dit perfect te combineren met mijn baan. Wat me vooral aanspreekt is het organiseren en plannen en op die manier leren over het groene werkveld.”  

Diversiteit aan projecten

Trainees kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan campagnevoering voor het klimaat, meehelpen met het organiseren van de Nature Impact Days, de strijd aangaan tegen biodiversiteitsverlies of buiten les geven op de Nationale Buitenlesdag. Trainees die moeite hebben met het maken van een keuze, gaan voor het FOMO-team. Hierbij laten trainees zien wat andere jongeren kunnen doen voor natuur en milieu en organiseren ze een landelijk duurzaam event.  

Werkwijze

Het Groen Traineeship biedt jongeren van 16 tot en met 27 de kans om groepsgewijs kennis te maken met de groene sector, zichzelf te ontwikkelen, een netwerk op te bouwen, andere jongeren te ontmoeten en daadwerkelijk impact te maken. Het is de groene variant van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). De projecten duren vijf maanden, en gedurende die periode zetten de trainees zich vrijwillig één dag per week in met een team om campagnes te realiseren, evenementen te organiseren of workshops te ontwikkelen. De groepen jongeren werken samen met verschillende milieu- of natuurorganisaties en na afloop van het traineeship ontvangen de trainees een certificaat en een aanbevelingsbrief. Behalve dat dit traineeship een leuke aanvulling is van het cv, is het ook een uitgelezen kans voor zelfontwikkeling en het opbouwen of uitbreiden van een netwerk.  

Aanmelden tot 19 februari

Trainees hebben nog tot 19 februari om zich aan te melden. Meer informatie is te vinden op groentraineeship.nl. Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus vol is vol.

Het Groen Traineeship is een samenwerkingsverband van 10 groene organisaties, waaronder IVN Nederland, Milieudefensie en LandschappenNL. De projecten gaan op 27 februari van start met een landelijke (online) aftrap en kennismaking.