Is je nog niet helemaal duidelijk wat het Groen Traineeship precies is? We hebben een aantal veelgestelde vragen mét antwoorden op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op met het Groen Traineeship.

Veelgestelde vragen

Wat is een Groen Traineeship?

Het Groen Traineeship geeft jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar de kans om hun duurzame doelen om te zetten in daden. Je leert de wereld van natuur- en milieuorganisaties van binnenuit kennen door je als vrijwilliger voor een korte periode aan te sluiten bij een groene organisatie. Tijdens de periode van het Groen Traineeship werk je samen met een groep jongeren aan een concreet project dat bij jou past.

Kort samengevat kan je het volgende verwachten als je een Groen Traineeship gaat doen:

 • Een concreet project bij een natuur- of duurzaamheidsorganisatie;
 • Professionele begeleiding;
 • Diverse trainingen en workshops;
 • De mogelijkheid écht impact te maken voor een betere toekomst;
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan;
 • Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
 • De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen;
 • Een certificaat om je CV te vergroenen;
 • Een netwerkupgrade bij dé groene jongeren community en
 • Reiskostenvergoeding.
Voor wie is het Groen Traineeship geschikt?

Voor alle jongeren van 16-30 jaar die iets willen doen voor natuur, landschap of milieu én het leuk vinden om daar met een groep andere jongeren aan te werken. Daarvoor heb je geen opleiding of (werk)ervaring nodig. We streven naar een in alle opzichten inclusieve groep.

We bieden het Groen Traineeship aan als een mooie kans voor mensen die een tussenjaar doen, net klaar zijn met hun opleiding, werkervaring op willen doen of iets extra’s naast hun opleiding/werk.

Wat doe je tijdens een Groen Traineeship?

Tijdens het Groen Traineeship werk je steeds in een groep van 8-10 trainees aan een project bij een groene organisatie. Je wordt begeleid door iemand uit de organisatie terwijl je bijvoorbeeld een heidegebied opknapt, een klimaatmanifestatie organiseert, onderzoek doet naar de rivieren van Nederland of een groep kinderen mee naar buiten neemt.

De projecten zijn heel gevarieerd, je bent lekker hands-on bezig en eindigt altijd met een concreet resultaat. Zo draag je op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur. Tijdens het project denkt er iemand met je mee om ervoor te zorgen dat je het beste uit je Groen Traineeship haalt. Daarnaast kun je op de landelijke dagen samen andere jongeren leren kennen en inspiratie opdoen.

Hoe lang duurt een Groen Traineeship?

De precieze verdeling van de werklast (hoe lang en hoeveel dagen in de week) verschilt per type Groen Traineeship.

In de lente en herfst is de tijdsinvestering is voor een Groen Traineeship project ongeveer 1 dag in de week. Dit doe je binnen een periode van 2-5 maanden. Het gaat in totaal om zo’n 100-120 uur.

Voor Groen Traineeship projecten in de zomer geldt ongeveer 80 uur tijdsinvestering in een kortere periode van 3-5 weken.

Wanneer kan ik me aanmelden?

Elke lente, zomer en herfst zijn er nieuwe Groen Traineeship projecten. De periodes om je aan te melden zijn:

 • Vanaf december aanmelden voor Groen Traineeship projecten in de lente (februari – juni)
 • Vanaf april aanmelden voor Groen Traineeship projecten in de zomer (juli – augustus)
 • Vanaf juni aanmelden voor Groen Traineeship projecten in de herfst (september – januari)

IVN Natuureducatie biedt regelmatig Groen Traineeship projecten aan. Bekijk de openstaande projecten om te zien of er iets voor jou tussen zit!