Erik van Ommen en de natuur

Sinds december 2008 woont Erik van Ommen in Vries. Met zijn vrouw Wilma Brinkhof betrok hij de oude pastorie aan de Brink. “Het was eigenlijk toeval,” aldus Erik, “we kwamen hier langs op de fiets en we waren meteen verkocht: middenin het dorp, die prachtige brink, ruimte voor atelier en exposities, noem maar op.” Erik en Wilma hebben hun draai helemaal gevonden in Vries.

Erik van Ommen is beroemd in Nederland. Al bijna 30 jaar tekent en schildert hij de natuur en dan vooral vogels. Prachtig werk, dat al in 29 boeken is opgenomen en dat gretig aftrek vindt bij de kenners. Waarom steeds maar die vogels? “Eigenlijk ben ik een romanticus. In mijn Minerva-tijd moest ik veel stillevens schilderen. Niks voor mij. Ik wil de schoonheid van het leven zelf verbeelden. En vogels zijn zo schitterend!” Zijn houding tegenover de natuur gaat ver. “Ik word geïnspireerd door de natuur en daarom ben ik ook beschermer van de natuur. Samen met anderen werk ik in projecten voor natuurbehoud. Maar het gaat mij niet zozeer om het behoud, het conserveren van natuur, nee: ontwikkelen, vernieuwen.”

Een mooi actueel voorbeeld is het Hunze-project, een samenwerkingsverband van Drents Landschap, Gronings Landschap, Vogelbescherming Nederland en de Gemeente Groningen. In het oude rivierlandschap van de Hunze komt de ijsvogel voor, de vogel van het jaar 2012. Erik tekent en schildert die fraaie vogel in het stroomlandschap. In april verschijn er weer een boek!

Erik van Ommen is nog een van de weinige kunstenaars die werken in het veld. Dus niet van foto’s, maar de natuur in. Stoeltje mee, schetsboek en verf mee. “Ik wil zo’n dier als het ware voelen, ik wil hem waarnemen in zijn eigen omgeving, op bijzondere plekken. Daardoor kom ik ook op allerlei ideeën. Ik gebruik de telescoop veelvuldig, maar een fototoestel nooit.”

Zodoende komt de tuin bij de pastorie goed van pas. Erik en Wilma hebben er een wilde tuin van gemaakt, vriendelijk voor vlinders en vogels. Ze hebben bijvoorbeeld 150 struiken geplant, bes-dragend, dus het wemelt er nu van de vogels. Meer dan 100 soorten zijn er al geteld! Tjiftjaf, roodstaart, zwartkop, bosuilen, noem maar op. “Ik hoef eigenlijk niet meer te reizen, niet meer in de auto. Ik heb de vogels nu om mij heen. Ik ga gewoon in onze eigen tuin zitten werken!”

Pastorie, atelier, tuin, alles is van 1 mei tot 1 september open voor het publiek op zaterdag- en zondagmiddag. Via zijn website en blog kun je de activiteiten van Erik van Ommen volgen (www.erik-van-ommen.nl). Behalve met het Hunze-project is hij het komende jaar druk met een groot wadden-project dat in 2013 uitmondt in een jubileum-expositie (30 jaar kunstenaar).