"De Groenhof" met tuin

De Groenhoftuin is elke woensdag van 14:00 tot 16:00 uur open. Tijdens de schoolvakanties kan de tuin alleen op afspraak worden bezocht.

Onze IVN-afdeling heeft een eigen Natuur- en Milieu Educatief centrum "De Groenhof" met een mediatheek en winkeltje. 

In het winkeltje kunt u diverse cadeauartikelen, zoekkaarten en natuurboekjes kopen. Ook zijn hier natuurboeken van het KNNV in te zien en te bestellen. De mediatheek krijgt de boeken met extra korting. Met uw bestelling steunt u dus onze afdeling. 

Openingstijden zie Mediatheek

In de Groenhof bevindt zich ook de Veenendaalse afdeling van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde, algemeen bekend onder de naam Groei en Bloei 

Rondom de Groenhof ligt onze educatieve tuin.

Deze tuin is ontwikkeld om diverse educatieve activiteiten te kunnen doen plaatsvinden door verschillende werkgroepen van de IVN afdeling (Scholen, Groenlingen, Themamiddagen)

Ook kunnen kinderen en volwassenen de natuur in de tuin rond de Groenhof ontdekken, aan de hand van een "Puzzeltocht door de tuin" of het werkblad "Pret met Planten".

Contactpersoon: Hanneke Baretta-Bekker

e-mail: hanneke@barettabekker.nl

E-mail adres van Groenhof is: groenhof@ivnveenendaal-rhenen.nl 

Adres: Karel Fabritiusstraat 3  3904 NM Veenendaal

Vlindertuin

In de vlindertuin staan planten die nektarbron zijn voor vlinders, bijen en hommels.

Vijver

In de vijver kunnen verschillende waterdiertjes bekeken worden en in het moerasgedeelte staan diverse waterplanten o.a. gele lis, dotterbloem, kattestaart, waterweegbree.

Bloemen"wei"

Een klein stukje tuin was nog over en wordt beheerd als bloemenwei, het is ieder jaar weer een verrassing wat er bloeit.

Vogelhaag

In de vogelhaag zijn bomen en struiken aangeplant die aantrekkelijk zijn voor vogels i.v.m. voedsel ( bessen en zaden ) en/of nestgelegenheid. Aangeplant zijn : meidoorn, sleedoorn, lijsterbes, hazelaar, sporkehout, krentenboom, els (sijsjes), kardinaalsmuts, kornoelje. Boswilg is aangeplant omdat het een belangrijke voedselbron is voor bijen en hommels in het vroege voorjaar, ook de vuilboom die het hele jaar door bloeit wordt graag door bijen bezocht. Bovendien is de vuilboom ook voedselplant voor de rups van het vuilboomblauwtje (een vlindersoort). Vanuit de wilgetenen wigwam op het grasveld kunnen de vogels geobserveerd worden.

Voelpad

Een pad met steeds een ander stukje "verharding": zand, grint, gras, schors enz.
Kinderen, of wie het maar leuk vindt, mogen er met blote voeten en een blinddoek voor overheen lopen en dan raden wat ze voelen.

Het beestjespad

Rechts van het gebouw is het beestjespad. Langs dit paadje liggen stapeltjes stenen, bloempotten, paaltjes enz. waar allerlei kleine beestjes zich verstoppen, een voedselbron voor vogels, egels en padden. Kinderen mogen de kleine diertjes opsporen, met een vergrootglas bekijken en de namen opzoeken op een zoekkaart.
Ook staat er een beestjestoren waarin blokken hout met gaatjes, rietstengels, en andere holle stengels voor nestgelegenheid voor solitair levende bijen zorgen .

De zintuigentuin

Deze bestaat uit vier bakken van robiniahout (een duurzame inlandse houtsoort) op rolstoelhoogte. Om alle geurtjes, prikkels, smaakjes enz. te ontdekken zul je de tuin in verschillende seizoenen moeten bezoeken. Steeds zijn het weer andere planten die je iets bijzonders laten zien , voelen enz.

In de voelbak staan planten met ruwe, gladde, zachte, kleverige en stekelige blaadjes en bloemen.

In de proefbak staan planten om van te proeven: soms van de blaadjes, soms van de bloemen of de zaden. Van bieslook worden de blaadjes gebruikt maar ook de bloemen zijn eetbaar.
Zuring (de stelen), daglelie (eetbare bloemen), oostindische kers (bloemen en vruchtjes: "nep"kappertjes zijn eetbaar), tuinkers (blaadjes) , reukgras ( bloemstengels smaken naar caramel), cichorei (bitter!....familie van witlof en andijvie; van de geroosterde wortels werd vroeger een koffiesurrogaat gemaakt).

De ruikbak staat vol geurplanten : citroen, ui, drop, pepermunt, eau de cologne, maggi, vanille, zeep en nog wat andere geurtjes die je zelf mag benoemen.

In de kijkbak staan planten waar iets bijzonders aan te zien is zoals: zonnebloemen, draaien met de zon mee. Scharnierbloem bloeit rose, de bloemetjes kun je alle kanten opzetten. Vogelwikke met paarse bloemetjes lijken op een....
Gebroken hartjes, als je ze omdraait zie je iets vrolijks. Herderstasje, maak het tasje open en zie hoeveel geld erin zit. Leeuwenbekjes, knijp ze in hun wangen en ze gaan brullen! Duizendblad, wie kan de blaadjes tellen? Slaapmutsje, bloeit oranje, de knopjes hebben een slaapmutsje op, als je het mutsje afdoet wordt het bloemetje wakker! Stinkende gouwe bloeit met gele bloemetjes ,als je een stukje afbreekt komt er gouden melksap tevoorschijn, daar kun je een gouden ringetje mee verven.