Werkgroep Stadsnatuur

Deze tijd vraagt om natuur!

IVN gelooft dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. In de huidige samenleving staan veel mensen ver van de natuur af. Nog nooit groeiden zoveel mensen op in een drukke, stedelijke omgeving. IVN wil de natuur dichtbij mensen brengen, zodat zij de natuur in hun hart sluiten en er ook beter voor zorgen. Dit draagt bij aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen.

Stadsnatuur Utrecht

Van klein geveltuintje tot een stadspark met bomen en een vijver: bijna elk park of tuin met wat groen erin kan leefgebied zijn voor wilde planten en dieren. Dieren voelen zich thuis als er wat te eten is en als er schuilplekken zijn. Bloeiende planten die van nature voorkomen in Nederland, zorgen voor voedsel voor vlinders en bijen. Vogels hebben behoefte aan een schuilplekje in een struik die ook in de winter groen blijft. Egels eten graag de slakken en je maakt ze blij met een hoop bladeren als overwinteringsplek. Al met al valt er in de stad veel te beleven, misschien wel meer dan in de buitengebieden...

► Voor wie en wat

De werkgroep Stadsnatuur Utrecht laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk stadsnatuur is. Daarom organiseren we het jaar door allerlei natuuractiviteiten in de stad Utrecht voor jong en oud. Deze vind je terug in het Activiteitenoverzicht van IVN Vecht & Plassengebied. We verwelkomen je graag bij een van onze natuuractiviteiten.
Ook voor cursussen, themaexcursies en themawandelingen kun je bij ons terecht.

► Citizen science

Tijdens sommige excursies doen we mee aan citizen science ofwel onderzoek door het grote publiek. Zo combineren we een excursie over vogels met de Nationale vogeltelling in januari.

► Lunchwandeling Biodiversiteit op aanvraag

Nieuw in ons programma is de lunchwandeling met als thema biodiversiteit. Met deze wandeling tijdens je lunchpauze strek je even lekker de benen en krijg je tegelijk iets mee over de natuur. We wandelen in de directe omgeving van het bedrijf waar je werkt en kijken wat er groeit en bloeit. Voor meer informatie kun je mailen met stadsnatuur@hotmail.com.

► De werkgroep Stadsnatuur

​De werkgroep Stadsnatuur organiseert namens IVN Vecht & Plassengebied een aantal natuuractiviteiten en -excursies in de stad Utrecht. We werken daarbij regelmatig samen met andere groene organisaties in de stad zoals Utrecht Natuurlijk. Samen organiseren we onder andere activiteiten op een van hun stadsboerderijen. En we organiseren activiteiten in verschillende parken zoals het Wilhelminapark, Park Oog in Al en Tuinenpark De Pioniers.

Werkgroep Stadsnatuur: even voorstellen

De werkgroep Stadsnatuur bestaat op dit moment uit 9 mensen: natuurgidsen en mensen met een groen hart die het leuk vinden om natuuractiviteiten te organiseren. Lid van Stadsnatuur zijn: Niek Adriaan, Anne-Marie Beekman, Harm Dotinga, Willie van Emmerik, Joke van der Ham, Titia Kan, Alie Schutter, Carin van der Veer en de stagiaires Matthijs Beekhoven en Madelinde Tellegen.
Titia Kan is contactpersoon voor Stadsnatuur en je kunt haar bereiken via stadsnatuur@hotmail.com.

Doe je met ons mee?

Wij zoeken nieuwe actieve leden, die het leuk vinden om hun tijd en interesse in te zetten voor de natuur in een stedelijke omgeving. Je wordt lid van onze werkgroep Stadsnatuur en neemt deel aan onze maandelijkse vergaderingen. Ben je natuurgids, dan vragen we je ook om mee te draaien met excursies. Ben je geen gids, maar heb je een groen hart en interesse in de natuur, dan kun je meedraaien als duogids.
We zijn heel blij met mensen die ons team komen versterken met nieuwe ideeën en activiteiten in cultuurhistorische context.

Wil je iets meer weten of een keer een vergadering bijwonen? Meld je dan aan via stadsnatuur@hotmail.com en je krijgt binnen 5 werkdagen bericht van ons.

► Bereikbaarheid Stadsnatuur Utrecht

Heb je vragen of wil je meer informatie, dan kun je bij ons terecht via onze contactpersoon; Titia Kan-Boot. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Volg ons ook op

 

 

 

Logo Werkgroep Stadsnatuur Utrecht