Stadstuinieren

Een aantal Utrechters proberen de stad te vergroenen door tegels uit hun tuin of stoep weg te halen en daar bloemen te gaan planten of groente te gaan kweken.  Soms leggen hele straten geveltuinen aan. De term die je hiervoor steeds vaker tegenkomt is urban gardening ofwel stadstuinieren. Hieronder zie je een aantal van onze activiteiten op dit gebied.

Maak van je tuin een Tuiny Forest

Alle Nederlandse achtertuinen bij elkaar zijn nog groter dan natuurgebied de Veluwe. Meer dan 70 procent van de tuinen ligt echter vol met tegels. Onder het motto ‘tegels eruit, bos erin’ stelden IVN en Sprinklr het speciale Tuiny Forest pakket samen, waarmee jij je tuin binnen een halve dag kunt omtoveren tot een Tiny Forest (op tuinformaat).

De pakketten zitten vol met biologisch gekweekte, inheemse planten. Het voordeel van inheemse planten is dat deze het juist goed doen in Nederland en beter bestand zijn tegen ziektes. Daarnaast trekken ze ook meer bijen, vogels en vlinders aan dan exotische planten. Ook helpt een Tuiny Forest je tuin koel te houden en droogte tegen te gaan.

Voedselbossen & Tiny Forests

 

Start een Buurttuin

Soms ligt er een braakliggend terrein of stukje grond in de wijk of buurt en gaan de bewoners samen aan de slag om daar een buurttuin van te maken. Over hoe je zo’n gemeenschappelijke stadtuinproject aanpakt kun je meer lezen in een praktisch 5-stappenplan.

 

Cursus Stap voor stap Moestuinieren

Groente kweken op je balkon? Dat kun je na deze basiscursus over moestuinieren. Ieder voorjaar start een nieuwe uitvoering. Voor meer informatie zie de cursusomschrijving.

 

Inspiratieworkshop Geveltuinieren

Laat je inspireren voor een geveltuin en pluk vers fruit naast je deurbel. Meer informatie over deze online activiteit volgt in het voorjaar van 2024.

 

► Mee doen?

Vind je het leuk om mee te doen met een van bovenstaande projecten of wil je meer informatie? Of mischien heb je ideeën/wensen voor een nieuwe stadstuinierworkshop. Stuur dan een berichtje naar Stadstuinieren met je vraag of opmerking.