Natuurpark Bloeyendael

e-route / IVN Route app

Natuurpark Bloeyendael is een oase van rust onder de rook van Utrecht. Het is in 1975-1976 door de gemeente Utrecht aangelegd in de voormalige Johannapolder. De Actiegroep Bloeyendael (later overgegaan in de stichting) slaagde er in 1990 in de bouwplannen in dit gebied te voorkomen. Door inspanningen van vrijwilligers van de stichting en het ecologisch beheer, uitgevoerd in samenwerking met de gemeente, heeft het park zich ontwikkeld tot een fraai natuurgebied. Nu kun je er als bezoeker genieten van een verrassend wandelgebied met zijn inheemse bomen en een zich nog steeds verder ontwikkelende flora en fauna.

Heemtuin

Door het jarenlange beheer groeien op dit natte en laaggelegen deel van het park bijzondere planten, zoals de dotterbloem, sleutelbloem, gele lis, zomerklokje, grote ratelaar, grote pimpernel, moerasspirea en de rietorchis. Vanwege de kwetsbaarheid is de heemtuin alleen toegankelijk op open dagen. Wie geluk heeft en het paviljoen open vindt, kan ook tussendoor een kijkje komen nemen.
 

► Practische informatie e-route

  • Deze e-route vind je in de IVN Route app.
  • Geen smartphone? Lees en print dan deze routeomschrijving.
  • Het startpunt is bij het welkomsbord van het park, Archimedeslaan 1 in Utrecht. Er is een kleine stallngsplaats voor fietsen.
  • Op 10 min lopen liggen bushalte Rijnsweerd-Noord (Pythagoraslaan) en bushalte Archimedeslaan (Biltsestraatweg). Kijk op www.9292.nl hoe deze haltes te bereiken.
  • Buiten kantooruren mogen auto's vrij parkeren langs de Archimedeslaan.
  • Er zijn geen openbare toiletten aanwezig. Aan de overkant van de Biltsestraatweg zijn twee horecagelegenheden.
     

Achtergrond informatie

Online is veel informatie over Park Bloeyendael te vinden, hieronder een selectie:

► Stichting Park Bloeyendael

► Het natuurpark in beeld

 

Deze e-route is een uitgave t.g.v. het 30-jarig bestaan van de Stichting Bloeyendael, en is gefinancierd met een bijdrage van de Ondernemerskring Rijnsweerd.

Logo Park Bloeyendael