IVN Utrecht

Deze tijd vraagt om natuur! Ook in de Utrechtse binnenstad, kantorenparken en suburbs.

IVN gelooft dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. In de huidige samenleving staan veel mensen ver van de natuur af. Nog nooit groeiden zoveel mensen op in een drukke, stedelijke omgeving. IVN wil de natuur dichtbij mensen brengen, zodat zij de natuur in hun hart sluiten en er ook beter voor zorgen. Dit draagt bij aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen.

 

Stadsnatuur Utrecht en Leidsche Rijn

Van klein geveltuintje tot een stadspark met bomen en een vijver: bijna elk park of tuin met wat groen erin kan een leefgebied zijn voor wilde planten en dieren. Dieren voelen zich thuis als er wat te eten is en als er schuilplekken zijn. Al met al valt er in de stedelijke omgeving verrassend veel te beleven, misschien wel meer dan in de buitengebieden.

Onze Werkgroep Stadsnatuur organiseert al jaren natuurexcursies en cursussen in de stad Utrecht en vanaf 2023 worden er ook natuuractiviteiten georganiseerd speciaal in stadsdeel Leidsche Rijn.

 

Lunchwandelingen Biodiversiteit

Speciaal voor instellingen en bedrijven in de binnenstad zijn er op aanvraag lunchwandeling met als thema biodiversiteit. Met zo’n wandeling tijdens je lunchpauze strek je even lekker de benen en krijg je tegelijk iets mee over de natuur. Meer weten? Klik hier.

 

Stadstuinieren

Een aantal Utrechters proberen de stad te vergroenen door tegels uit hun tuin of stoep weg te halen en daar bloemen te gaan planten of groente te gaan kweken. Volkstuinen zijn populairder dan ooit en zelfs op balkons worden groenten gekweekt. Soms leggen hele straten geveltuinen aan en voedselbossen verschijnen op verrassende plekken. De term die je hiervoor steeds vaker tegenkomt is urban gardening ofwel stadstuinieren. Wil je hiermee ook aan de slag? Kijk dan ter inspiratie even op onze stadstuinierpagina.

Wil je starten met een moestuin? Volg dan de voorjaarscursus Stap voor stap Moestuinieren.  Eind februari 2024 starten er 3 uitvoeringen in Utrecht Overvecht en de Leidsche Rijn.

 

Volg IVN Stad Utrecht: