De geologische opbouw van Beek

De ondergrond en de grond waar we gebruik van maken in het Beekse landschap heeft een geschiedenis van honderdduizenden jaren tot zelfs miljoenen jaren.

We hebben hier te maken gehad met ijstijden, rivierafzettingen van de Maas en tropische kustnabije zee- en strandafzettingen.

Het Beekse landschap veranderde daardoor. De ijstijden gaven aanleiding tot lössafzettingen, de Maas heeft zand en grind hier achtergelaten.
Het mioceenzand of zilverzand laat ons zien, dat hier een kustnabij zee afzetting is geweest.

De bodem verteld ons veel over de geschiedenis van de aarde, het klimaat en de ontwikkeling van het leven.
In de diepere ondergrond hebben we te maken gehad met een tropische ondiepe zee uit de Krijtperiode kalksteen, deze kalksteen komt in Maastricht in de ENCI groeve aan de oppervlakte, ca 83-66 miljoen jaar ontstaan als tropische zee.

In onze omgeving ligt deze kalksteenlaag ca. 100 m diep in de ondergrond. Onder het kalksteenpakket op ca. 240 m diepte bevindt zich het Boven-Carboon ca. 320-300 miljoen jaar oud. Toen bestond het Beekse landschap uit een tropisch oerwoud. Uit deze laag werd in het verleden steenkool ontgonnen.

In deze lezing gaat Lei Nelissen van IVN Spau-Beek aan de hand van geologische profielen en boringen in op het ontstaan van ons unieke landschap.
Voor verdere informatie: zie Lezingencyclus “Stegen 35”

13 mei 2024 - 19:30
Wanneer
maandag 13 mei 2024
19:30 tot 22:00
Waar
Stegen 35
Stegen 35
6191 TR Beek
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Zie website
  • Aanmelden verplicht: Ja

Lei Nelissen

Spau-Beek Geologie

Ontdek meer over

Deel deze pagina