Landschap

Gidsen in spé organiseren mini-excursie in Putakker

Sint-Oedenrode 26 januari 2023

Op zaterdag 14 januari 2023 was het tijd om voor de opleiding onze eerste excursie te verzorgen in ons adoptiegebied de Putakker. Door de regen van de afgelopen tijd was ons gebied veranderd in een behoorlijk natte plek waardoor het vrij duidelijk werd dat we ons in het Dommeldal bevonden.

Na de ontvangst van onze gasten van IVN-afdeling Son en Breugel, heeft Paul eerst uitgelegd waarom we voor dit mooie gebied gekozen hebben. Het is een afwisselend gebied met hoogteverschillen, variatie in vegetatie, gelegen langs de Dommel en met een ingesloten oude Dommelarm, waarin diverse soorten wild, vogels en insecten aanwezig zijn.

Deze excursie stond in het teken van de landschapslijn die we getekend hadden en het bodemonderzoek dat we de afgelopen tijd hadden gedaan. Doordat we half december een aantal grondboringen verricht hadden op diverse plekken hadden we een mooie inkijk gekregen op de diversiteit van de bodem in dit relatief kleine gebiedje.
We zijn gestart met een blik op de uitkijktoren, die geheel in het water stond en uitleg gegeven over de verschillen in grondsoorten die aanwezig zijn, mede door de stromingen van het water door de afgelopen eeuwen heen. Ook de steilwal besproken die grenst aan het gebied en hierna hebben we een aantal boringen bekeken op diverse plekken in het gebied en uitgelegd wat de verschillende lagen van de boringen bevatten.
Hieronder de boring van het moerasgedeelte waarin je veel verschillende laagjes ziet.

Op onze rondgang door het gebied kwamen we ook diverse verse sporen tegen van reeën en de das en verder nog een vers om geknaagde eikenboom door de bever. Door de vele regen was het zeer nat in het gebied en dat betekende soms zoeken naar doorwaadbare plekken om de excursie te voltooien en soms wat aanpassingen maken op de planning.

Als afsluiting hebben we koffiegedronken in de houtkeet en de excursie afgesloten met een samenvatting en een aantal tips en tops over onze rondleiding van het gebied. Door ons enthousiasme vertelden we soms te veel en kregen we als enige opmerking dat het eigenlijk alleen over het landschaplijngebeuren had moeten gaan.
Wij waren zelf heel tevreden met de manier waarop we het aangepakt hebben en ook de belangstelling en inbreng van de mensen uit Son en Breugel was een mooie aanvulling en leermoment voor ons.

Ontdek meer over

Deel deze pagina