List en bedrog in de natuur

Lezing door Rini Kerstens

De natuur vormt voor velen een bron van inspiratie. Er is altijd wat te zien, te horen, te beleven. Elk seizoen weer anders, maar altijd boeiend en op een eigen manier mooi. Zowel dichtbij in de eigen tuin als wat verder weg in het bos, op de heide, in de
wegberm.

Als je wat verder kijkt blijkt de natuur echter ook een ware “slangenkuil” te zijn, waarin hevig strijd wordt geleverd. Een strijd om het (voort-)bestaan. Aan de kost komen, vijanden ontlopen en een partner bemachtigen, daar gaat het om.

Een grote mond en uitgebreid darmstelsel, snel uit de voeten kunnen en passionele paringsdrift zijn daarbij niet toereikend. Om echt te overleven is een groot aantal uiteenlopende talenten en vaardigheden ontwikkeld.

Sommige organismen zijn daarbij een “open boek”, andere bedienen zich van slinkse en sluwe methodes.

Camouflage, imponeren en afschrikken, op het verkeerde been zetten en misleiden, geraffineerde verleidingstechnieken en botweg bedriegen. Ook in de ons direct omringende natuur kom je dat allemaal tegen.

Met deze lezing zal bioloog Rini Kerstens u kennis laten maken met deze enorme biologische trukendoos van list en bedrog.

Over Rini Kerstens

Wie hier in de buurt op het Zwijsen in Veghel gezeten heeft zal de naam Rini Kerstens waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Na zijn studie Biologie aan de Universiteit van Nijmegen werkte Rini namelijk gedurende 42 jaar als leraar biologie, klassieke culturele vorming en als conrector op de havo-atheneum-gymnasium scholengemeenschap Zwijsen College in Veghel.

Je passie voor biologie kun je niet zomaar uit zetten. Momenteel geeft hij dan ook nog veel lezingen, mini-cursussen en natuur-excursies. Daarnaast is hij ook docent bij de natuurgidsenopleiding in de regio Bernheze-Oss-Veghel-Uden.

 

Waar
Mariendael
Laan van Henkenshage 2
5492 BH Sint-Oedenrode
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina