Herfstwandeling op zoek naar bijzondere gallen en vruchten

Gal is niet alleen het spul dat door je lever gemaakt wordt en opgeslagen in de galblaas en lekker is om af en toe te spuwen. Gallen kun je ook tegenkomen op planten en bomen. Deze gallen zijn bijzondere groeisels, veroorzaakt door organismen zoals insecten of mijten.

Wanneer bijvoorbeeld een insect zijn eitjes in een plant legt, reageert de plant door een gal te vormen. Deze gal biedt bescherming en voedsel aan het opgroeiende insect. Je kunt gallen vinden op verschillende delen van planten, zoals bladeren of takken, en ze hebben diverse vormen en kleuren. Hoewel ze er soms vreemd uitzien, zijn ze meestal niet schadelijk voor de plant.

De herfst is altijd een prachtige tijd voor een wandeling, volop mooie herfstkleuren en uiteraard zijn er paddenstoelen en allerlei noten en vruchten te vinden. Het is ook de uitgelezen tijd om op jacht te gaan naar gallen. Maar dan moet je ze wel weten te vinden! IVN gidsen weten er van alles over en vertellen het je graag tijdens de herfstwandeling op zondag-ochtend 15 oktober. Het is een korte wandeling en we stoppen regelmatig, dus het is zeker geen wedstrijd. Aanmelden is niet nodig. Ook leuk en leerzaam voor kinderen (wel onder begeleiding) en het is nog gratis ook! We vertrekken om 9:30 vanaf de kruising Sloef en Diependaal en verwachten daar rond 11:30 weer terug te zijn.

Waar
Sloef-Diependaal
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina