Gevolgen klimaatveranderingen op de Veluwezoom Klimaat en duurzaamheid

Gevolgen klimaatveranderingen op de Veluwezoom

Oost Veluwezoom 2 december 2021

‘Het loopt niet meer synchroon’

Op de dag dat de Klimaatmars  – zaterdag 6 november 2021 – de aandacht vraagt voor de wereldwijde gevolgen van de klimaatcrisis lopen de deelnemers aan de Klimaatcursus ‘De Groene Verandering’ rond op de Veluwezoom. Onder leiding van boswachter ecologie André ten Hoedt van Natuurmonumenten wordt een deel van het gebied gescand op de gevolgen van de klimaatveranderingen en de stikstofdepositie.

Met zijn meer dan 25-jarige ervaring als boswachter op de Veluwezoom kent André het gebied en de veranderingen daarin als zijn broekzak. De kernpunten van de klimaatveranderingen komen tot uiting in de plantengroei, de soorten bomen, het water, de stand van het wild, de insecten, de vogels en de schimmels etc. Onderweg leidt André de deelnemers vol enthousiasme langs zichtbare veranderingen van deze kernpunten. klimaatcursus ivn ovWil je meer weten over wat er allemaal verteld is? Klik dan hier.

Met alle besproken kennis in het hoofd daalt de groep Klimaatcursisten weer af naar het bezoekerscentrum. Na veel theorielessen in het klaslokaal binnen, was het een verademing om buiten in de praktijk met eigen ogen te zien, horen en ervaren wat de opwarming van de aarde, het smelten van de poolkappen en het teveel aan stikstof met de natuur op de Veluwezoom doet. Een leerzame ochtend met voor de deelnemers aan de Klimaatcursus een push om met hun actieplannen een bijdrage te leveren aan het herstel hiervan. Want zoals André eindigde: “De natuur loopt niet meer synchroon. Het was op elkaar afgestemd, maar als er maar één radartje uit het raderwerk verdwijnt, dan loopt het vast. Als we een beetje ons best doen dan is het niet te laat om te zorgen dat het niet te ver doorschiet.”

Anja Verweij

November 2021

Ontdek meer over

Deel deze pagina