Oldenzaal-Losser e.o.
Kind & Natuur
zaterdag06nov2021

Wilgen knotten met de Leemstee

Tenen, Staken en Boerengerief

2011-11-04_wilgenknotten02

Basisschool de Leemstee heeft een prachtig mooi, nieuw, groen schoolplein gekregen.  Samen met leerkrachten hebben wij als IVN Oldenzaal-Losser e.o. het idee opgepakt om met leerlingen van groep7-8 een wilgenhut te gaan bouwen op dit schoolplein.

2021-11-04_Wilgenknotten-3Afgelopen donderdag zijn wij daarmee begonnen. Met de leerlingen zijn wij wilgen gaan knotten in het weiland van de familie Jambor aan de Schapendijk .  Na een korte uitleg op school hoe er veilig en goed geknot kan worden, zijn wij aan de slag gegaan.  In tweetallen zijn ze met z’n twintigen begonnen. Elk tweetal krijgt een knotwilg toegewezen om te knotten. Eenjarige takken ( de tenen) , tweejarige ( staken) en de meerjarige takken ( boerengerief) worden veelal met de handzaag van de boom gehaald en netjes naast elkaar voor de boom gelegd.

Zoals op onderstaande foto goed te zien is, valt het niet mee, als je nog nooit met een ladder gewerkt hebt deze op de goede manier tegen de boom te plaatsen. Overigens al het benodigde materiaal kunnen wij lenen van Overijssels Landschap. Geweldig dat zij dit doen.

2021-11-04_Wilgenknotten-4 Er wordt naar hartenlust gezaagd en geknipt. De leerlingen vinden het leuk en fijn om met hun handen te werken.  Een meisje laat de zaag het werk doen, zoals mijn vader altijd zei. “Dat heb ik van mijn vader geleerd”: zegt zij als ik vraag waar ze zo goed zagen geleerd heeft.  

Halverwege komen broer en zus Jambor met hun twee honden drinken en wat lekkers brengen.  Op de boomstam gezeten , wordt dit met veel smaak opgedronken en gegeten.  En dan weer lekker aan het werk bij je eigen boom met z’n tweetjes.

2021-11-04_Wilgenknotten-5Komende donderdag maken wij het knotten af.  De tenen, staken en het boerengerief brengen wij naar school waar wij samen een wilgenhut gaan bouwen op het groene schoolplein.

Het is heerlijk om lekker buiten te zijn en met je handen samen aan het werk te zijn. Een beter leslokaal kun je je als leerling niet wensen.