Natuurwerkochtend Het Hulsbeek 11 feb 2023

Oldenzaal-Losser e.o. 12 februari 2023

Schilderij

In oktober waren we met de braam rond de vijver bij Erve Hulsbeek in gesprek gegaan om te komen tot een groeiplafond. Kwam het omdat we de bramen toen flink gekleineerd hebben dat ze er nu wat minnetjes bijstonden? Ontevreden over hun gedrag waren we niet, al moesten er hier en daar nog wat stekeligheden onderdrukt worden.

Daarnaast onthoofden en ontpluimden we de hortensia’s en brachten we de vorige keer ontziene prachtframbozen met hun soortgenoten in het gelid. Dankzij de vele vrijwilligers, die er duidelijk zin in hadden, konden we deze klussen voor de pauze al afronden.

Na de door Het Hulsbeek uitstekend verzorgde koffie en thee, gaven we een poel weer licht door de eromheen opgekomen opslag te verwijderen. En we gingen de hei op. In het kader van het prachtige Bosrandenproject wordt het heideveld verbonden met de heidecirkels vlakbij Eureka. Zo wordt het pittoreske tafereel dat het heideveld nu al biedt een nog indrukwekkender beleving. Anders gezegd: het wordt een impressionistisch schilderij dat zich daar voor onze ogen ontvouwt. Laat het op je inwerken! Leef de natuur, zoals het logo van het Hulsbeek luidt.

Weet je trouwens waar het woord schilderij vandaan komt? Een Middeleeuwse ridder zat verscholen onder zijn harnas, was niet herkenbaar. Om herkenbaar te zijn, werd een tekening op zijn schild gemaakt: een SCHILDerij. Het hoefgetrappel van de ridderlijke paarden lieten we aan het nabijgelegen Twents Ruitercentrum over. Het voetvolk, wij dus, trok over de hei en haalde daar de opslag van den en berk weg om zo de hei in stand te houden.

Kom je van de zomer over die schitterende hei in Het Hulsbeek, denk dan nog eens terug aan dit voetvolk dat in februari ervoor zorgde dat het er zo mooi uitziet.

Het voetvolk trok na gedane arbeid goedgemutst terug naar Erve Hulsbeek, waar het onthaald werd op heerlijke soep met broodjes.

 

Wilbert Kallenberg

 

Meer foto’s

Deel deze pagina