Oldenzaal-Losser e.o.
Landschap
dinsdag13okt2020

Natuurwerkochtend Losser 10 oktober 2020

2020-10-10_Losserhof02Ongebruikelijk laag was de waterstand in de poelen. Of wordt dat langzamerhand gebruikelijk?

Ongebruikelijk hoog was de opkomst. Of wordt dat langzamerhand gebruikelijk?

Ongebruikelijk feestelijk was de koffie/theepauze. Of wordt dat langzamerhand gebruikelijk?

Ongebruikelijk veel is er gedaan. Of wordt dat ook de standaard?

Kortom, een memorabele Natuurwerkochtend op de Losserhof. Waren we hier in het verleden meestal met zo’n 5 a 6 man, nu waren er maar liefst 12 gemotiveerde vrijwilligers. En dat “man” uit het verleden is ook verleden tijd. Wat zijn we blij met de royale vrouwelijke inbreng in onze groep! Nog even en ze zijn in de meerderheid.

2020-10-10_Losserhof03Vanwege de grote groep hadden we ons areaal uitgebreid van 2 naar 3 poelen, zodat we ons in drie groepen verdeeld, goed aan de Coronaregels konden houden. De knotwilgen werden van hun pruiken ontdaan, zonder dat we elkaar in de haren zaten. De zeis scheerde door het gras, de zaag ging in de afgeknakte boomtak en er werd gesleept en gesleept naar fraaie rillen in het bos.

De pauze was extra feestelijk, omdat Mariska trakteerde vanwege haar verjaardag. Bij het begin van de ochtend hadden we al een Lang Zal Ze Leven aangeheven. Nee, niet gezongen, dat is niet zo’n goed idee. Ritmisch klapten we met elkaar, het Lang Zal Ze Leven voor haar!

2020-10-10_Losserhof04Als een soort prelude op de paddenstoelenwandeling van IVN Oldenzaal-Losser e.o. van zondag 11 oktober wist Dirk ons te melden dat de grote zwam aan de voet van de Amerikaanse eik de vrij zeldzame waslakzwam was.

Aan de toekomst werd ook gedacht: een wilgenstaak is over een aantal jaren hopelijk een knoestig onderkomen voor insecten, pissebedden, spinnen, vogels, planten en duizendpoten. Met al de vaardigheden die deze dag vertoond werden, konden wij als landschapsduizendpoten tevreden terug kijken op deze feestelijke Natuurwerkochtend.

Wilbert Kallenberg


Meer foto's