2023-01-21-Oldekamp01

Natuurwerkochtend Jan Oldekamp 21 jan 2023

Oldenzaal-Losser e.o. 23 januari 2023

Meeslepend natuurdiner

De Natuurwerkochtend van zaterdag 21 januari laat zich het best omschrijven als een meeslepend diner. Het voorgerecht was aan Jan Oldekamp. Hij had het nodige zaagwerk verricht bij houtwal en knoteiken.

Het hoofdgerecht van vandaag was een meeslepende actie. De her en der terecht gekomen takken en stammetjes hebben we versleept en verzameld tot geordende stapels en stapeltjes die straks menigeen in (paas)vuur en vlam zullen zetten. Daar waren wij wel warm voor te maken. Er was zelfs nog een tweede gang bij het hoofdgerecht van ons natuurdiner en dat ging om de dikste en de oudste. Niet van ons, maar van de winterlindes in Nederland. Die dikste (zo’n 6 meter stamomtrek) en oudste (geplant tussen 1600 en 1700) winterlinde, van binnen hol, maar nog volop in het leven staand, werd mooi vrijgezet.

En dan het toetje. JA hoorde ik daar iemand vol dadendrang uitroepen, JA, knotten!! Het ultieme Landschapsonderhoud. Een hele serie wilgen, waarvan menigeen hun binnenste geheel voor ons had open gesteld, liet zich gewillig ontpruiken.

Zoals dat tegenwoordig gaat bij een diner, waarbij de exquise gerechten die zich op je bord bevinden op ravissante wijze worden geëxpliceerd, vertelde Jan bij elke gang van ons natuurdiner wat het doel ervan was en met welke middelen wij het beste dat doel op smaakvolle wijze konden bereiken.

Smaakvol waren zeker ook de koffie en thee in de pauze en de heerlijke soep met broodjes na afloop. Als altijd boden Agnes en Jan ons een buitengewoon gastvrije ontvangst. We hebben ervan genoten!

 

Wilbert Kallenberg

Meer foto’s

Deel deze pagina