Landschap

Natuurwerkochtend Het Hulsbeek 10 februari 2024

Oldenzaal-Losser e.o. 11 februari 2024

Wij-gevoel

 

In de aankondigingsberichten voor Natuurwerkochtenden worden formuleringen met “wij” door de weekbladen niet op prijs gesteld. Ze zeggen “jullie gaan de hei op en niet wij”. Daar zit natuurlijk iets in, al zijn de formuleringen met “wij” wat uitnodigender en warmer.

In plaats van “Wij starten om 9.00 uur”, zou het dan bijvoorbeeld worden “Als de grote WIJzer naar boven WIJst en de kleine WIJzer WIJselijk een kwart WIJle achterblijft, wordt volgens ingeWIJden, op de bekende WIJze voorzien van aanWIJzingen, onverWIJld de WIJk genomen naar de WIJd en zijd bekende toegeWIJde plek.” Maar ja, dit is wel wat WIJdlopig.

Hoe dan ook, ondanks de carnaval en de grieperigheden (beterschap gewenst!) was er toch een flinke groep enthousiastelingen die een fysieke bijdrage wilden leveren aan het prachtige Hulsbeek. Het wij-gevoel was daarbij in ruime mate aanwezig.

Het snoeien van de hortensia’s liep gesmeerd. Jan had een touw meegebracht, waarmee enkele forse boomtakken uit de vijver werden opgevist. De vijver stond hoog, maar de hoogstaande beoefenaars van de balanceerkunst wisten een nat pak te voorkomen en de waterzuchtige opslag te verwijderen.

 

Na de gezellige koffie- en theepauze, als altijd prima verzorgd door Bas Waanders van Het Hulsbeek, werd de toegewijde plek van de heidevelden met een bezoek vereerd. Henk liet ons hier de echte tolzwam zien, een rode lijst soort.

De forse kuilen hier ter plekke, bleken door de overvloedige aandacht van Pluvius in heuse meren omgetoverd. De klokjesgentiaan, nu nog in diepe rust op de bodem van deze binnenzee, komt in de zomer hopelijk als een soort zeemeermin omhoog duiken. Door de wateroverlast konden we de onwelgevallige omsingeling van berkjes in dit domein nog niet te lijf gaan. Maar bovenop wisten we van wanten. Een heel regiment berkjes en dennetjes moest de aftocht blazen, waarna wij stoom konden afblazen bij de heerlijke soep ons aangeboden door Erve Hulsbeek.

Het was weer gaaf, zelfs zonder alaaf!

 

Wilbert Kallenberg

Ontdek meer over

Deel deze pagina