Oldenzaal-Losser e.o.
Landschap
maandag08nov2021

Natuurwerkdag Lonnekerberg 6 nov 2021

K IJ V V

2021-11-06_Natuurwerkdag Lonneker03K IJ V V, nee geen zaterdagamateurvoetbalclub, maar de Kleine IJsvogelVlinder. Dat “ijsvogel” in die naam, waar komt dat van? Is dat

  1. omdat hij net zulke mooie kleuren heeft als de ijsvogel?
  2. omdat hij, net als de ijsvogel, vliegt in vochtige bossen met beken?
  3. omdat hij net zulke mooie duikvluchten maakt als de ijsvogel?

Het meest waarschijnlijke antwoord lees je verderop.

2021-11-06_Natuurwerkdag Lonnekerberg03Om de K IJ V V draaide het op de Landelijke Natuurwerkdag, locatie Lonnekerberg. Maar liefst 83 mensen, jong en oud, hadden zich aangemeld. Ruimte creëren voor de K IJ V V. Dat wil zeggen, langs de bospaden het bos wat terugzetten, met inhammen, waar de K IJ V V van profiteert. Halfschaduw: daar houdt hij van.

Het gaat niet zo goed met de K IJ V V. De grootste populaties bevinden zich op dit moment in Twente. Hier in Twente liggen dus mooie kansen op verdere verbetering.

En die werden aangegrepen. Zagen en knippen naar hartenlust. Afgezaagd was het niet: de flinke berken waren een behoorlijke uitdaging.

2021-11-06_Lonnekerberg04De organisatie vandaag zat perfect in elkaar. Erik en zijn team hadden alles tot in de puntjes verzorgd. Op 7 locaties werd er stoer gewerkt. Op een van de locaties werd de begraafplaats van de familie Blijdenstein weer mooi opgeknapt. Op onze locatie gingen de gedachten nog uit naar Jacques Bielen. Onder de bezielende leiding van Jacques hadden we jaren geleden in deze buurt ook met EnHOe samen gewerkt.

Er is heel wat werk verzet. En het was heel gezellig. Wij, als K IJ V V’s, Kwaliteitsvolle, IJverige, Vlindergebieden Verbeteraars, kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Natuurwerkdag.

O ja, dat antwoord. Als je weet dat de Engelse naam van deze vlinder White Admiral is, maakt antwoord 1. dus geen kans. En, hoewel de mannetjes van deze vlinder hun territorium verdedigen vanuit een hoge boom langs een bospad, is de razendsnelle ijsvogelduikvlucht voor onze fladderaars niet weggelegd. Blijft over: antwoord 2..

Wilbert Kallenberg

Meer foto's